Сряда, 30 Юни 2021
            
Горна Оряховица Общество

Започна приемът на заявления за намаляване на такса смет за заведения в Горна Оряховица, затворени заради мерките срещу COVID

  31.03.2021 13:51
Започна приемът на заявления за намаляване на такса смет за заведения в Горна Оряховица, затворени заради мерките срещу COVID

Първото заявление за намаляване на такса смет от заведение, спряло работа заради мерките срещу COVID-19, приеха в Община Горна Оряховица. Очаква се от мярката за подкрепа на бизнеса, който е сред най-пострадалите от поредицата локдауни, да се възползват още много собственици на кафенета и ресторанти, въпреки че парите, които спестяват не са чак толкова много.

В случая не е толкова важен икономическия ефект от тази мярка, а жестът и проявата на съпричастност. Няма как да не признаем, че срещнахме разбиране и много бърза реакция от страна на общинската администрация и общинските съветници. На фона на огромните загуби, които трупа нашият бранш, това намаление може да изглежда нищожно, но пък за някои може да бъде глътка въздух, коментира Анастас Начев, който е сред инициаторите за въвеждането на тази мярка.

Идеята се ражда още в началото на годината, когато трима собственици на някои от най-популярните горнооряховски заведения - Анастас Начев, Елица Гавазова и Венцислав Драганов, споделяли един с друг лавината от проблеми в бранша. Бяхме чули, че в някои общини са предприели намаляване на такса смет, проучихме какви са възможностите и направихме предложение до председателя на Общинския съвет Димитър Николов. Той веднага реагира и не само ни подкрепи, но организира среща с представители на администрацията и с общински съветници. Благодарение на Николов прецедурата бе задействана много бързо и веднага бе намерен механизъм, който да ни помогне. Оказа се, че законът не позволява голяма свобода в решенията на местната власт, но пък за сметка на това всички в Горнооряховска община реагираха бързо. Благодарим и на зам. кмета Николай Георгиев и ръководителя на звеното за местни данъци и такси Елица Пъшева. Те на практика изработиха правилата и заявлението, с което се кандидатства. За разлика от други места, при нас процедурата е крайно опростена и не се иска нищо повече от попълването на един формуляр. Изготвеното предложение бе прието още на първата сесия на Общинския съвет и вече колегите могат да се възползват от възможността. Вярно е, че доста хора няма да могат да се възползват, заради ограниченията на закона, но все пак и малката подкрепа в труден момент е голям жест, коментираха тримата. Всъщност и те са от тези, които няма да могат да се възползват напълно от възможността за облекчение на данъчната тежест, но това не им пречи реално да оценяват ситуацията.

Решението, прието от Общинския съвет, позволява на фирми, чиито заведения не са работили по време на локдауните миналата година, да кандидатстват за намаляване на такса смет. Те ще бъдат освободени от частта й за сметосъбиране и сметоизвозване, но ще платят частта за поддържане на паркове, алеи и площади и за поддържане на депото за отпадъци. Кандидатстването става чрез заявление-декларация, което може да се получи на място или да се изтегли от сайта на Общината. Крайният срок е 16 април.


Ключови думи
такса смет заведения Анастас Начев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати