Вторник, 21 Nov 2023
            
Велико Търново Светски

Няколко поколения музиканти излизат на сцената на „Миндя рок фест 2023“

  22.08.2023 13:39
Няколко поколения музиканти излизат на сцената на „Миндя рок фест 2023“

Банди с десетилетна история и такива, сформирани сравнително скоро, ще си поделят сцената на тазгодишния „Миндя рок фест“. Фестът, който е най-големият безплатен извънстоличен за блус и рок, започва в петък, 25 август, във великотърновското село. Така ще бъде продължена една вече 15-годишна традиция, която не бе прекъсната дори заради ограниченията заради коронавируса. Тогава фестът всъщност бе стриймване от къщата на политолога проф. Евгений Дайнов в Миндя, но вече се върна в естествения си формат.

Като настроение, идея, организация „Миндя рок фест“ е умален вариант на подобни фестивали, провеждани в Лондон, сподели днес, при официалното представяне на програмата цигуларят Тодор Николаев. Николаев е новото лице сред организаторите на „Миндя рок фест“. Той е с над 20-годишен преподавателски стаж зад гърба си, повечето от които минали в елитни учебни заведения на острова. Към днешна дата преподава в музикалното училище „Любомир Пипков“ в София. Заедно с него програмата бе представена от родилия идеята за феста проф. Дайнов и Станимир Габровски от фондация „Миндя рок фест“. Запазената марка на Миндя не би била възможна и без усилията на Борислав Мавродиев, а финансовата подкрепа основно оказва Община Велико Търново.

„Гошо Минчев оркестър“, в който са легенди като Васко Кръпката и Развигор Попов, ще забие пръв в петъчната вечер. След тях пред публиката ще застанат Бобо, Тошо и Табаков, „Delta Roosters“, „Blues Traffic“. Комплимент от организаторите тази година е и „Sakis Dovolis trio“. По думите на проф. Дайнов, гръцката формация е на световна ниво и е истинска чест да успее да включи Миндя в графика си.

В събота, 26 август, са The Drivers, „Магистри“ на проф. Дайнов, „Herman`s Wolf Band“, „Силует“ и Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“. И в двете вечери програмата започва около 19 ч.

Всички места за настаняване в региона около Миндя са резервирани много преди датата на фестивала. Организаторите са предвидили 3 места за палатки, а къщата на проф. Дайнов отново ще събере десетки фенове на добрата музика.

През всички тези досега 15 г., откакто го има „Миндя рок фест“, хората се женеха, раждаха им се деца, тези деца пораснаха и нищо чудно догодина да ги видим и тях на сцената, открехнаха по-далечните си планове организаторите.  

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Миндя Рок фест проф. Евгени Дайнов
Последни
Седмицата
Анкета