Събота, 01 Oct 2022
            
Светски

Вече 11 г. „Миндя Рок Фест“ променя културната среда в България

  19.08.2019 13:18
Вече 11 г. „Миндя Рок Фест“ променя културната среда в България

С почти изцяло неучаствали досега групи и по-широк жанров профил ще протече тазгодишното, 11-то по ред, издание на „Миндя Рок Фест“. Той ще се проведе на 23 и 24 август във великотърновското село и още веднъж ще защити реномето си на най-дългогодишния извънстоличен безплатен фестивал. По-дълголетен е единствено софийският „Цвете за Гошо“, който датира от 2002 г.
Почнахме организацията на първия фест с нагласата, че ще продължи година-две и с идеята да е отпор на всепроникващата чалга и простащина. По наш пример в много села започнаха да организират различни фестивали. Тези дни излезе изследване, че 21% от анкетираните българи слушат чалга, 29% - поп музика, рок – 14% и т. н. Очевидно чалгата вече е избутана в ъгъла. В България рокът е музиката на културните хора, коментира едно от лицата на „Миндя Рок Фест“ – политологът проф. Евгений Дайнов.
Наблюденията на професора и съмишлениицте му показват, че през последните 2 г. публиката на фестивала в Миндя рязко се е подмладила. Според Дайнов няма нищо по-хубаво от това, че в тези среди навлиза ново поколение. И то европейско поколение – онова, което носи свободата и солидарността. А свободата е в основата на рока, допълни Дайнов.
Подмладената публика резонно довежда в Миндя и нови банди. От участвалите в първото издание на „Миндя Рок Фест“ три групи – „Магистри“, „Блус Трафик“ и горнооряховската „Демоде“, на 23 и 24 август 2019 г. на сцената ще излязат само „Магистри“. Групата е предвождана от проф. Евгений Дайнов. Политологът обясни, че един от членовете на „Блус Трафик“ е поел по съвсем различен от музиката път и че няма представа на какъв етап са „Демоде“. Дори Васко Кръпката, който по традиция е хедлайнер на „Миндя Рок Фест“, се включва във второто издание на феста.
Иначе тази година фестивалът отново ще бъде белязан с международно участие. Още в петък ще забият ирландецът Jamie Mc Donald & The Number Nein и Cotton Pickers от Сърбия. Публиката ще подгреят А.С.Р.С., Rock`n`Roll train и Soul Bmoll. Soul Bmoll могат всичко, разбули малка тайна проф. Евгений Дайнов.
В съботната вечер първи на сцената са The Drivers, после излизат Krekhous, „Магистри“  и Sakis Dovolis Trio от Гърция. Гърците са музикалното открие на годината за региона, анонсира професорът. И тази година „Миндя Рок фест“ ще закрие Васко Кръпката с „Подуене блус бенд“.
Усещането да виждаш как 6-7 годишни деца пеят песните му е изключително, коментира Дайнов.
И в двете фестивални вечери концертите ще започнат около 19 ч. Според горещината, с намигване уточни проф. Дайнов. За гостите на фестивала са осигурени две места за палаткови лагери и друго за каравани, заведения за бира и скара, химически тоалетни... Палатки ще има и по дворовете, както всяка година. През 2018 г. само в двора на проф. Дайнов бяха разпънати 9 палатки.
Районът живна покрай фестивала, каза и председателят на Фондация „Миндя Рок Фест“ Станимир Габровски. Според проф. Дайнов дори това, че фестивалът се провежда само два дни годишно, е достатъчно районът да се раздвижи. Хора са му споделяли, че са научили за Миндя именно покрай феста, а по-късно дори са си купили имот в селото.
Минимум 1000 души публика очакват организаторите на тазгодишния „Миндя Рок Фест“. Според проф. Евгений Дайнов с хората, които заради добрата акустика в Миндя ще слушат под сайвантите си, те могат да стигнат и до 2000.
Спечелихме битката за културата, сега остава да спечелим и тази за политиката и обществото, каза още проф. Дайнов.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Миндя Рок Фест
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати