Сряда, 08 Nov 2023
            
Велико Търново Други

Площадка за разделно събиране на отпадъци бе открита във великотърновското село Ресен

  09.08.2023 15:02
Площадка за разделно събиране на отпадъци бе открита във великотърновското село Ресен

В Ресен – най-голямото село в община Велико Търново, бе открита площадка за разделно събиране на отпадъци. Обектът е първият, изграден в малко населено място в общината, а и в цялата Великотърновска област. Площадката работи на същия принцип като тази в старопрестолния град, давана за пример и от Регионалната инспекция за околната среда и водите.

Лентата на новата придобивка за с. Ресен бе прерязана от кмета на В. Търново Даниел Панов, директора на РИОСВ Мая Радева и изпълняващия длъжността кмет на населеното място Радослава Иванова.

„На площадката всеки жител на Ресен и околните села може да предава разделно хартия, пластмаса, стъкло и метал. Както на площадката във Велико Търново, гражданите ще получават чип за собствените партиди, на които ще се натрупват количествата даден отпадък. При достигане на 150 килограма ще се ползва 30% отстъпка при изчисляването на таксата за битови отпадъци. На площадката без такса ще се събират също едрогабаритни и строителни отпадъци, както и стари дрехи и обувки“, коментира Даниел Панов. Той каза още, че подобни инициативи имат своята роля както за опазването на природата и формирането на екологична култура в децата и младите хора, така и в борбата с климатичните промени.

„Благодаря на хората от Инициативна група „Живея чисто в село Ресен“, които помагат на Кметство Ресен за добрия облик на населеното място. Те дават пример за отговорна гражданска позиция и по тяхна идея Община Велико Търново финансира създаването на площадката“, коментира още Панов.

Площадката за разделно събиране на отпадъци по същия модел ще бъде изградена и в Килифарево. Инвестицията и за двата обекта е със собствени средства.

 


Ключови думи
Ресен отпадъци
Последни
Седмицата
Анкета
На 5 ноември ще гласувам за

Резултати