Петък, 21 Апр 2023
            
Горна Оряховица Общество

Пет институции проверяваха отпадъците на Батареята, съветниците ще искат площадката да не съхранява повече отпадъци

  19.01.2023 14:24
Пет институции проверяваха отпадъците на Батареята, съветниците ще искат площадката да не съхранява повече отпадъци

Приключи комплексната проверка на площадката за складиране на отпадъци на Батареята, възложена от Общинския съвет на извънредно заседание преди седмица. В комисията, проверяваща обекта, участваха съветниците от Постоянната комисия по екология, селско и горско стопанство инж. Елена Григорова, Иван Атанасчев, Веско Ирибаджаков, инж. Светла Зарева и Светла Ганева, представители на общинска администрация, на Полицейското управление и Пожарната служба в Горна Оряховица и на РИОСВ във Велико Търново.

Това, което установихме, до известна степен се различава от това, което чухме на извънредната сесия. Количеството, складиран отпадък, определено е по-голямо от обявеното 2400 тона. По-сериозен проблем е, че има нарушаване на мерките за безопасност и сме излезли с конкретни предписания, коментира председателят на екологичната комисия към ОбС инж. Елена Григорова. Най-сериозното нарушение е, че има голямо струпване на бали точно около трафопоста и в близост до жиците на ел. мрежата. Това е сериозна предпоставка за пожар. Веднага е било поискано и фирмата е започнала да разчиства балите около трафопоста. Дадено е предписание до края на февруари да се разчистят всички складирани отпадъци извън циментовата площадка. В момента има съборени от вятъра бали и разпилени извън нея. Ако фирмата, собственик на отпадъка, спази ангажимента си да използва всяка седмица по 150 тона от суровината, то до края на май площадката трябва да се изчисти напълно. След това отново ще се събере комисията и ще покани собственика на площадката – „Еко сорт”, за да се търси начин за промяна на предназначението и повече да не се складират отпадъци тук. Искаме трайно решаване на проблема, без да се опасяваме, че и в бъдеще ще има някаква заплаха за горнооряховчани, обясни още инж. Григорова.

Протоколът след проверката ще бъде представен на Председателски съвет тази вечер и ще влезе за разглеждане на редовното заседание на ОбС следващия четвъртък.

Балите вече се извозват и това е победа за гражданското общество и натиска над институциите, коментира и съветникът Иван Атанасчев, който първи подаде сигнал за отпадъка. Дори и след проверката той продължава да не вярва, че отпадъкът е суровина за производство и смята, че това са боклуци, които трябва да се заровят или изгорят в България.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
отпадъци Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати