Понеделник, 10 Апр 2023
            
Горна Оряховица Общество

Гръмогласно заседание на ОбС в Горна Оряховица взе решение за комплексна проверка на площадката за отпадъци в Бабенец

  09.01.2023 19:52
Гръмогласно заседание на ОбС в Горна Оряховица взе решение за комплексна проверка на площадката за отпадъци в Бабенец

Извънредното заседание на Общинския съвет в Горна Оряховица по казуса с отпадъците, складирани в Бабенец, премина в стила, наложен от Парламента в последно време с повече надвикване, отколкото слушане и дебатиране. Предварително беше обявено, че ще има и паралелен протест на площад „Георги Измирлиев“. Пред Общината се бяха събрали петнайсетина човека, но така и не стана ясно те протестират ли или нещо чакат. Почти същият брой полицаи охраняваха събитието. Все пак не се наложи те да се намесват, въпреки че в един момент в залата на ОбС се чуха призиви да се вика охраната.

Споровете всъщност не бяха между съветниците, а между техните гости и представителите на социалната медия, от която тръгна скандалът. 17 съветници поискаха извънредното заседание, за да се обсъди ситуацията с отпадъците, които, според медийни публикации, са потенциално опасни. Поискано бе и участие на РИОСВ и фирмата, собственик на отпадъците – „Мегапорт“. Основната точка на сесията бе кметът да представи какво е направила Общината по този казус и експертите да кажат има ли нарушения на екологичното законодателство и най-вече има ли риск за здравето на горнооряховчани.

Площадката е в местността „Батареята“ над закритото вече сметище. Имотът е 19,2 дка и е собственост на „Еко сорт – Горна Оряховица“ ЕООД – София. Има разрешително за сепариране и складиране на неопасни отпадъци до 7500 тона от 2015 г. При последната проверка на 3 януари там са установени 2480 тона. Това са отпадъци от полиетиленови и полимерни опаковки, внесени от Германия като суровина за производството на „Мегапорт“. Търновското дружество ги рециклира и от тях прави нови опаковки. Според експертите на РИОСВ няма нарушения при съхранението им. Това становище всъщност беше разпространено още на 6 януари, а сега отново повторено и в залата на ОбС.

Собственикът на „Мегапорт“ Мирослав Ангелов обясни, че са сключили договор за наем с „Еко сорт“ през август 2022 г. за една година и нямат планове за складирани на още отпадъци. Тези, които са на площадката, ще се използват за производството на фирмата, като ще се черпи по около 150 тона на седмица. До изтичане на договора площадката ще е изчистена. Според Ангелов фирмата му е партньор на най-големите асоциации на фирмите, оползотворяващи опаковки в Германия, където екологичните регулации са най-строги и това е гаранция, че няма нищо нередно. Това е суровина и всеки един камион се декларира и описва, няма как и един тон да премине нелегално, категоричен е Ангелов.

Според общинският съветник Иван Атанасчев обаче не са взети достатъчно мерки за правилното съхранение на отпадъците, има опасност от пожар, замърсяване на водите и на въздуха. Искаме да си вземете боклука и да си го занесете у вас, заяви съветникът. Още по-остро беше изказването на Симон Милков, чиято онлайн медия предизвика нощната проверка на 3 януари. Неприятната размяна на реплики продължи дори и след края на заседанието.

Общинският съветник Светла Зарева поиска да се търси принципно решение на проблема. Този наемател може и да си тръгне, но друг ще дойде и той може да складира още повече отпадъци. Още навремето беше преценено, че това място не е подходящо за такава дейност заради високите подпочвени води, каза Зарева и призова да се мисли дали е възможно да се промени предназначението на терена. На този въпрос обаче никой не може да даде отговор в момента.

В крайна сметка бе гласуван подготвения от БСП проект за решение. ОбС възлага на Постоянната комисия по екология и съответната структура в общинската администрация да направят комплексна проверка по документи и на място, като се включат експертните мнения не само на РИОСВ, но и на Пожарната и Полицията. Протоколът от тази проверка да бъде внесен и разгледан на първото редовно заседание на Общинския съвет.

На извънредната сесия присъства и народният представител Димитър Николов, който вече е направил питане в Парламента към министъра на околната среда и водите „Отговаря ли отпадъкът на този, заявен от собственика на площадката? Спазени ли са всички нормативни разпоредби и специални изисквания на закона? Изложено ли е на риск здравето на гражданите? Има ли опасност за баланса на околната среда в района?“, пита той министър Карамфилова. Отговорът се очаква в петък, независимо дали ще има парламентарен контрол.

Искам да получа информация от възможно най-компетентния орган – МОСВ и гражданите да я научат от най-високата трибуна – тази на Народното събрание. Каквото и да е експертното мнение, което ще получа като писмен отговор още в петък, бих препоръчал да не се използват предизборно страховете и притесненията на хората, коментира народният представител.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
отпадъци Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати