Неделя, 18 Юни 2023
            
Велико Търново Други

В Ресен излязоха на протест срещу безводието

  18.03.2023 14:14
В Ресен излязоха на протест срещу безводието

На мирен протест срещу безводието излязоха днес в Ресен. Протестът бе замислен като местен, но надхвърли рамките на селото. За да алармират за проблема и да подкрепят ресенчани, на място бяха жители на Бутово, Никюп, Караисен, Горна и Долна Липница, както и много чужденци, заселили се в района. Организаторите на протеста – гражданската инициатива „Живей чисто в село Ресен”, категорично се разграничиха от която и да е партия и заявиха, че събирането няма нищо общо с политиката.

Проблемът с недостига на вода в Ресен датира още от 70-те години на миналия век. Тогава селото е било на поплавъчен режим и никой не е знаел кога няма да има вода. Това положение продължило докъм 90-те години. Кризата става особено остра през последните 2 г. Сега загубите на вода в Ресен са между 50 и 60%, а селото е на сухо, понякога и по 15-16 часа в денонощието.

Хронологията на събитията припомни Марина Пашова от инициативния комитет.

На 28 юни 2021 г. е проведено общоселско събрание, провокирано от наложения воден режим и от тревогите на хората, че институциите не обръщат достатъчно сериозно внимание. На това събрание са поканени представители на Община Велико Търново, на Областна администрация и ВиК оператора. Обсъдени са всякакви варианти за излизане от положението, а пред ресенчани е заявено, че решаването на проблема им е приоритет.

На 1 юли 2021 г. имаше среща в сградата на ВиК. На тази среща ни беше казано, че се е стигнало до това състояние поради липсата на финансов ресурс за поддръжка в пълен обем и че единственото решение е селото да бъде присъединено към яз. „Йовковци” за допълващо водоподаване. Т. е. да се запази съществуващия местен водоизточник, който да се поддържа в изрядно състояние и при нужда двата резервоара да се допълват с вода от язовира. Тогавашният управител ни увери, че това по никакъв начин няма да попречи на захранването за другите населени места по деривацията. Беше обсъден и алтернативен вариант за разработване на някои от 12-те шахтови кладенеца, които се намират на територията на селото, но той беше отхвърлен, разказа Пашова.

След срещата Община Велико Търново като собственик на публичната ВиК инфраструктура изпраща запитване до МРРБ относно възможността за допълващо водоподаване към Ресен от яз. „Йовковци”. Отговорът идва след 3 месеца и гласи, че е възможно не само допълващо, но и цялостно питейно и битово водоснабдяване на Ресен от язовира чрез издаденото разрешително на ВиК оператора през 2008 г.

В писмото се посочват и 3 възможни начини за финансиране. Един от тях е Община Велико Търново да потърси средства, включително чрез кандидатстване за финансиране от бюджета на МРРБ. За целта е необходимо Общината да подаде писмено заявление до МРРБ с подробна информация за проектната готовност, наличие на разрешение за строеж, размер на нужните средства.

Изглеждаше като че ли нещата ще потръгнат, сподели Пашова.

На следваща среща в Общината присъстват и представители на проектанта, които ще извършат обследване, а впоследствие и проектиране на възможно трасе за водопровода. За да бъде спестено време, е предложено договорът за изработване на парцеларен план на трасето и договорът за изработването на инвестиционен проект да се сключат от Кметство Ресен.  

На 12 декември 2021 г. договорите са сключени. Договорът за парцеларния план е за 10 200 лв., а за проектантските услуги и авторски надзор – 35 400 лв. Те започват да се изпълняват от началото на 2022 г., но има една пречка – липсват технически данни от ВиК оператора за точка на включване, диаметър на тръбите, налягане и т. н. В края на януари е изпратено официално искане до ВиК за тези данни. Отговорът идва в последния възможен ден от законовия срок и е отрицателен.

Официално поисканите данни са отказани с аргумента, че проектът е немислим, ако не се подмени амортизираната вътрешна мрежа на селото. За да бъдат получени все пак данните, е потърсено съдействие от тогавашния областен управител. Изготвено е и възражение за пред ВиК срещу отказа Ресен да бъде присъединен към водопровода, както и жалба до МРРБ, подадена от кмета на селото Йорданка Колева и инициативния комитет.  

Три дни по-късно Марина Пашова също входира писмо в МРРБ с искане тогавашният министър да упражни правомощията си по отношение управителя на ВиК. Отговорът идва в края на април, 40 дни по-късно, и е пълен, по думите на Пашова, с общи приказки.

През лятото на 2022 г. водата в селото вече спира по два пъти в денонощието. Макар и без изходни данни от ВиК, проектиране на трасе за довеждащ водопровод се случва.

През есента на същата година е сменен управителят на „ВиК Йовковци”. Новият шеф дава нужните изходни данни, макар че споменава и посочените от предшественика си притеснения и аргументи Ресен да бъде присъединено към водопровода.

През ноември 2022 г. се разбира, че трасето ще премине през архитектурния резерват „Никополис ад Иструм”.

Инициативният комитет е в шок. Поискано е спиране на всички предвидени съгласувателни процедури с Общинските съвети на Велико Търново и Горна Оряховица.

Цяла година след сключване на договорите никой не забелязва, че в този проект има нещо нередно. След цяла една година директорът на Регионалния исторически музей излиза със становище, че в частта от трасето, преминаваща през резервата, трябва предварително да се извършат археологически разкопки, а в други две части трябва да се копае под наблюдение на археолози. Не знаем дали директорът се е бавил година със становището си, или е запитан година по-късно. Заключението е да се търси трасе, непреминаващо през територията на резервата, припомни Пашова.

Проектните дейности спират, а на 1 декември 2022 г. договорите между Кметството и проектанта официално са прекратени по взаимно съгласие. Трасето се оказва невъзможно. Платени са 16 800 лв. хонорари на проектантите и 10 200 лв. за парцеларни планове на невъзможно трасе. 27 хил. лв. костваше то на великотърновските данъкоплатци. А какво получиха жителите на Ресен? Година и 5 месеца неудобства, лични вложения за справяне с безводието поединично, напразни надежди, подигравки с доверието ни. В момента сме в същото изходно положение, каза още Мариана Пашова пред събралите се протестиращи.

Два дни преди днешния протест от Община Велико Търново излязоха с официално становище:

„Стартира нова фаза на предпроектното проучване на трасето за допълнително захранване на село Ресен с вода от язовир „Йовковци“. Работи се със специализирана техника. Изходната точка е от главната деривация – разклонението за Горна Оряховица и Полски Тръмбеш.

Ходът на проекта, който има за цел да сложи край на водния режим във великотърновското село, бе обсъден на работна среща при кмета на общината Даниел Панов, в която участваха ресорният заместник-кмет проф. Георги Камарашев, инж. Росен Трифонов от „ВиК Йовковци“ АД, проектантът Иван Йовчев, представителите на инициативния комитет в с. Ресен Васил Драганов и Цветан Йовчев.

Проф. Георги Камарашев припомни, че дълго време хидрооператорът не е давал изходните данни, за да започне същинското проучване. След смяната на ръководството на „ВиК Йовковци“ нормалният диалог е възстановен и нужната техническа информация е получена, подчерта заместник-кметът.

„Най-прякото трасе от деривацията е през охранителната зона на Никополис ад Иструм – не през самия археологически резерват, както некоректно се твърди. До Никополис трасето е уточнено, но за да не се бави цялата процедура, разгледахме два алтернативни начина за заобикаляне на охранителната зона. Това значи около 2 км удължаване, но реално ще се спестят и време, а и средства“, подчерта проф. Камарашев.

В рамките на месец се очаква да завърши прохождането на новата втора част на трасето до Ресен. Целият път на водопровода ще бъде съгласуван със собствениците на терени по пътя – Община Горна Оряховица, „Напоителни системи“ и Басейнова дирекция. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов увери, че ще се направи всичко необходимо да не се губи време в този процес.

Около 10,5 км ще е дължината на новия водопровод, който ще свърже Ресен с деривацията от язовир Йовковци, посочи инж. Росен Трифонов. Чрез него резервоарите, които захранват селото, ще се пълнят през нощта, а през деня ще се черпи вода от собствените източници. Така няма да се наруши водоподаването за останалите населени места по дължината на деривацията към Полски Тръмбеш.

Средства за изграждането ще се търсят както от държавата, така и чрез европейските финансови механизми.

„Жителите на Ресен не са запознати с всичко това, което се прави и отнема време. И на нас ни се иска да стане по най-бързия начин. Важното е, че всички, които сме се събрали, гледаме в една посока за решаването на проблема, намерили сме общ език и смятаме, че нещата ще вървят експедитивно“, коментираха Васил Драганов и Цветан Йовчев от инициативния комитет във великотърновското село”, е посочено в официалното становище на Община Велико Търново.   

Кога ще спре прехвърлянето на отговорност между институциите, кога ще започне работата по същество за решаване на водния проблем на Ресен, кога ще има договор с ясни времеви параметри, кога ще бъде определено отговорно лице, което да ръководи целия процес и да е ангажирано да стикова работата на всички, от които той зависи, попитаха протестиращите в Ресен.

След което протестът им прерасна в шествие.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
безводие Ресен
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати