Понеделник, 28 Nov 2022
            
Общество Павликени

Заместник-областният управител Станислав Николов посети павликенски села, страдащи от безводие

  29.08.2022 13:22
Заместник-областният управител Станислав Николов посети павликенски села, страдащи от безводие

Заместник-областният управител Станислав Николов посети шест населени места в община Павликени, които са засегнати от безводието. Той се срещна с управниците на Караисен, Сломер, Батак, Долна Липница, Върбовка и Лесичери. Пред него кметовете и кметските наместници Стефан Николов, Бонка Петрова, Зенко Маринов, Емил Илиев, Ивелин Розинов и Димитър Митрев споделиха актуалното състояние на проблема, последиците от засушаването и възможните решения.

Освен темата с безводието, на срещите бяха коментирани още подготовката по населените места за провеждане на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, както и текущи инфраструктурни и социални въпроси. Станислав Николов увери, че местните управници могат за разчитат на съдействие от страна на Областната администрация във Велико Търново по всички теми, свързани с компетенциите и правомощията на институцията.

Кметът на Караисен Стефан Николов информира, че проблемът с безводието се задълбочава преди три години, вследствие на това, че Главен ляв Баташки канал не функционира от шест. Каналът първо е пресъхнал между Сломер и Караисен, а после спира напълно. Нивото на добиваната вода започва да спада от 10 литра в секунда до половин литър в секунда, както е в момента, а това е крайно недостатъчно.

Миналата година се извършва подмяна и рехабилитация на 50% от водопровода в селото и това намалява загубите на водата. Проблемът обаче е, че водата от изворите е недостатъчна и решение трябва да се търси в намиране на нов водоизточник, смята кметът.

От началото на лятото Караисен е на режим – в северната част на селото през ден водата се пуска само от 19.00 до 22.00 ч., а в южната част – на следващия ден, но дори и тогава чешмите почти не текат. Освен местните жители, потърпевша е детската градина, която се посещава от 13 деца и Дома за стари хора, където са настанени 30 души. От община Павликени осигуряват два пъти седмично водоноска с по 8 000 литра питейна вода. Веднъж са доставена и 4 палета, или малко над 200 единадесет литрови бутилки вода, която е раздадена на крайно нуждаещи се и възрастни хора. За краткосрочното разрешаване на проблема е нужно да се пусне вода в Горен ляв Баташки канал, което е факт от десетина дни, а за целта местното население е събрало 6 000 лв., които предстои да бъдат платени на „Напоителни системи“, които предоставят вода. Тя ще стигне за около месец, а след това ще се разчита на дъждовния сезон.

За дългосрочно решаване на проблема обаче е нужен нов водоизточник. ВиК „Йовковци“ за заплатили за едно сондиране, но водата се оказала с лоши показатели и не е възможно да се използва за питейни нужди. Кметът е посочил друга местност, защото в селото има шест изворни чешми и само една от тях в момента тече. Тя се намира на половин километър северно от селото, но по думите на кмета това е единствената възможност пред Караисен.

Кметският наместник на Сломер Бонка Петрова сподели пред заместник областния управител, че в момента в селото няма драстичен проблем с недостига на вода. Сломер се захранва от Варана – извор, който се намира в община Левски. Имало е временен режим на водата заради село Батак, тъй като са му подавали вода, но в момента каналът е пуснат от язовира и вече се оказва положително влияние, защото кладенците се пълнят подпочвено.

По-сериозно обаче е положението в Батак, сподели кметът му Зенко Маринов. Селото също получава вода от Варана, която обаче не достига. Безводието се усеща вече втора година, заради изчерпване на подпочвените води и спирането на Горен ляв Баташки канал. След среща с „Напоителни системи“ каналът е пуснат, а в селото също събират средства, тъй като таксата е в размер на 20 000 лв. Проблемът с амортизираната водопроводна мрежа в селото обаче остава. Тя е от началото на 70-те години на миналия век и непрекъснато стават аварии.

В Горна Липница проблемът е дългогодишен, с над 30 годишна давност, сподели кметът Емил Илиев. По думите му водопроводната мрежа е много амортизирана, а дебитът на собствените водоизточници намалява драстично. Сушата също се задълбочава, а в селото не е валяло дъжд 90 дни. Всички съществуващи водоизточници са с много слаб, почти нулев дебит, сподели още кметът.

Миналата година е подменен водопровод от 450 метра, но на всяко едно отклонение към домакинствата стават аварии. Тази година е подменен друг участък от мрежата от 700 метра преди полагането на асфалт на третокласен републикански път III – 502. Има и изготвен проект за подмяна на всичките тръби в Горна и Долна Липница за над 2 млн. лв., няма финансиране. Единственото спасение, по думите на местния управник, е да се търсят нови водоизточници.

Във Върбовка безводие е имало в средата на 90-те години, сподели и кметът на селото Илиян Розинов. По думите му проблемът с питейната вода е много отдавна. В селото имат собствен водоизточник, но той е недовършен и на практика трябват много малко усилия за решаване на въпроса на най-голямото населено място в общината. Трябва да се електрифицира водоизточника, да се сложат помпи, да се положат тръби, за което няколко правителства са отпускали средства, но те не са достигнали до селото. Ако водоизточникът бъде завършен ще се решат проблемите и на село Димча.

Според кмета на Лесичери дългосрочно решение на проблема с финансирането на ремонтите и подмяната на мрежите ще се реши ако се въведат отново мелиоративните такси. По думите на Димитър Митрев в селото е имало безводие и преди 25 години, затова е направено допълнително водоснабдяване с нов напорен водопровод и нова помпена станция. Преди две години обаче сушата се възобновява заради намаленият на половина дебит на местния водоизточник. Той се намира западно от Лесичери и въпреки старата водопроводна мрежа загубите не са се усещали толкова. В същото време водата за напояване от канала е спряна и това допълнително усложнява ситуацията.

Следващата седмица заместник-областният управител Станислав Николов ще посети и населените места в община Свищов, които са засегнати от безводието.


Ключови думи
безводие
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати