Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Павликени

Областният управител обсъди с кметовете на Долна и Горна Липница и Караисен проблема с безводието

  07.07.2022 13:59
Областният управител обсъди с кметовете на Долна и Горна Липница и Караисен проблема с безводието

Кметовете на павликенските села Долна Липница, Горна Липница и Караисен – Емил Илиев, Георги Стефанов и Стефан Николов, проведоха работна среща при областния управител Людмила Илиева, за да търсят решение на проблема с безводието в населените места. На разговора присъства и народният представител от ПП „Възраждане“ Цвета Галунова заедно със сътрудниците си Дочка Иванова и Станимир Христов.

Кметът на Караисен сподели, че въпреки инвестицията от 3,5 млн. лв. за нов водопровод  на половината село, проблемът е, че водоизточникът пресъхва. В момента дебитът е един литър в секунда и дори при строг режим количеството не стига. Водата се пуска от 19.00 вечерта до 7.00 сутринта, но от месец около 30 къщи са без капка. От Община Павликени и от ВиК доставят водоноски, но това не е решение. Според него вода трябва да се достави от „Напоителни системи“, защото дренажите са под техен канал, който от 2015 г. не тече и кладенците пресъхват.

Според кмета на Горна Липница досега ВиК „Йовковци“ е инвестирало неравномерно в населените места. В някои села привилегировано са подменяни тръби без въобще да има нужда от това.

„Разрешаването на този проблем не е еднократно действие от един човек или една институция, а  многократен и дълъг процес. Тръбите са стари като време на полагане и дългогодишната липса на инвестиции в подмяната на тръбите води до тяхното напукване и амортизиране. Те обаче са собственост на държавата и общините, а ВиК „Йовковци“ управлява активите, инвестира, подава и печели от водата. В сектора дълго време е нямало рационален анализ на самата ситуация. Безводието се дължи на това, че местните водоизточници са с намален дебит и успоредно с това по мрежата има над 50% загуби. Парадоксално е колко малко хора разбират от ВиК-сектора и колко много хора печелят огромни пари от там“, посочи областният управител.

Пред кметовете и народния представител тя представи идеята си язовир „Ал. Стамболийски“ да доставя питейна вода до някои от общините в областта, както и до Севлиево. По думите й МРРБ е възложило инвестиционни проучвания за изграждането на пречиствателни станции в няколко общини на област Велико Търново. Въпреки че язовир „Ал. Стамболийски“ е строен за напояване, водата му вече е с далеч по-добри показатели. Преди години той е бил замърсяван от р. Росица, но в Севлиево вече имат пречиствателна станция. Въпреки това трябва една година технологично време през различните сезони, за да се направят няколко проби на водата в язовира. Целият процес ще се финансира в европейски средства, посочи още областният управител.

Тя сподели, че „Напоителни системи“ отказват да подават вода до каналите в община Павликени, той като дружеството е търговско и за да подаде литър вода за два лева примерно, ще трябва да направи десет пъти по-големи разходи. Освен това повечето от каналите са в недобро състояние, а някой от тях дори са засипани.

Кметовете на трите павликенски села, както и народният представител Цвета Галунова се обединиха около тази идея. Те споделиха, че за краткосрочното решение на проблема с безводието ще имат срещи с ръководството на ВиК „Йовковци“, както и с омбудсмана проф. Диана Ковачева.


Ключови думи
безводие Караисен
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати