Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други Павликени

Втора поредна година в село Караисен с пищен концерт ще се отбележи годишнината от първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

  01.07.2021 07:44
Втора поредна година в село Караисен с пищен концерт ще се отбележи годишнината от първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Преди точно 153 години, когато четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа минава покрай лозята на село Караисен, в сражение дава първите си няколко жертви. Всяка година на 6-ти юли пред паметника на българските четници се поднасят венци и се изчитат имената на загинали във войните през XX в. в знак на почит към тяхното геройство и саможертва.

„Няколкохилядно село преди години, днес в Караисен едва се преброяват 600-700 души. Преди две години бе закрито училището и сега караисенските деца ходят на училище в общинския център Павликени, а населението, което е останало, е предимно възрастно. За съжаление, тази тъжна картина описва повечето села в България. Смятам, че разнообразяването на културния живот внася лъч надежда и радост за жителите, а и не само. Всички ние, които живеем в града, намираме хубава причина, за да посетим възрастните си прародители или просто да се разходим до родните си места”, споделя Цвета Галунова, която се е заела с организацията на гала концерта.

„На 6-ти юли за втора поредна година една моя мечта ще стане реалност. Тази година планираме да бъде още по-красиво. Всички от организационния екип влагаме сърце и душа в този празник. Ще се потопим в атмосферата на онова време чрез музика, танци, светлини и разкази за четниците. Ще усетим духа на миналото, пренесен в настоящето. В програмата ще вземат участие професионални танцьори и певци, любители на фолклора, както и много деца. Ще посрещнем всички гости с хляб, сол и вино от местната винарска изба. Всички са добре дошли! Концертът е с вход свободен, програмата започва малко след 19 часа с участието на местните самодейци от Народно читалище „Добра надежда 1896”, децата от ДГ „Караисен” и децата от ДТА „Болярче”, а след това продължава с пищния гала спектакъл на ФТК „Плетеница”. В края на вечерта в небето ще искрят празнични светлини, което ще бъде един достоен завършек на голямата вечер”, добавя още Цвета.

Събитието се осъществява със съдействието на Община Павликени, МКБППМН, Кметство Караисен, Народно читалище „Добра надежда 1896”, ОППК „Възраждане-92”, верига супермаркети „Абсолют +”, винарска изба „Грозд”, както и доброволното участие на радетели за с. Караисен.


Ключови думи
караисен стефан караджа
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати