Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Караисен отбеляза 152 г. от първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

  08.07.2020 14:16
Караисен отбеляза 152 г. от първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Честването от емблематичната първа битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, състояла се в лозята на село Караисен тази година, ще остане завинаги в сърцата на жителите на селото с неповторимите емоции от пищен концерт-спектакъл, светлинни ефекти, патриотична музика, български народни песни и танци. Близо 100 артисти, самодейци и професионалисти, немалка част от които деца, взеха участие в празничната програма на 6 юли в павликенското село Караисен.
С приветствени слова програмата откриха представители на Народно читалище „Добра надежда 1896”, кметът на селото Стефан Николов, зам. кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева, професор д.п.н. Тодор Галунов и неговата дъщеря Цвета Галунова, която участваше и активно в организацията на празника.
Първи се изявиха малките звезди на ДТА „Болярче” - В. Търново, за които това стъпване на сцена бе и първо. Усмихнатите деца с ръководител Борислава Трифонова поздравиха гостите на празника с фолклорен танц. С литературно-музикална програмата продължиха местните деца от ДГ „Караисен”. След прекрасните емоции, породени от грейналите детски личица, самодейците от НЧ „Добра надежда 1896” и гостите от читалище „Ради Фичев” - с. Вишовград, пяха народни песни.
Кулминацията на вечерта беше участието на ФТК „Плетеница”, чийто ръководители бяха подготвили пищно шоу с песни, народни танци, светлини, димни ефекти и богата атрактивна програма. Концерт-спектакълът продължи един час, в който публиката бе изцяло разтърсена от хореографията, която започна с жените от ансамбъл „Плетеница”, изнасяйки на сцената последователно три 5-метрови платна. „Изгряха” цветовете бяло, зелено и червено, образувайки българското знаме, след което се преплетоха, символизирайки обединението на трите цвята: чистота, природа и героизъм.
„Женското начало” бе последвано от патриотичен танц с въртене на български трибагреници под звуците на „Кой уши байрака”, в които мъжете от ансамбъл „Плетеница” показаха твърдостта и характера на българина във времената на робство.
Програмата продължи с песни на хор „Плетеница”, мъжко хоро, съвременен фолклорен танц на жените и традиционни български хора.
В края на емоционалната вечер се изчетоха имената на загиналите в  паметната битка и след едноминутно мълчание последва празнична заря, която постави край на  официалната програма. Изви се празнично дълго хоро, в което заедно танцуваха гостите и участниците в събитието.
„За мен този концерт бе едно от най-емоционалните преживявания, които съм имала. Чувствам много специална връзката си със село Караисен, тъй като баща ми е от там, баба и дядо също. Отдавна исках да направя нещо хубаво за Караисен, което да започне да възражда селото. Надявам се този красив концерт-спектакъл да постави началото на богата културна програма занапред. На първо място искам да изразя огромната си благодарност към ръководителя на ФТК „Плетеница” и сътворител на патриотичното зрелище Николай Корчев. Имах възможност да наблюдавам целия период на подготовка, той даде всичко от себе си, за да подготви танцьорите си за ограничено време, с което разполагаше. Влагаше сърце и душа във всеки един от различните детайли и елементи на танците. Това се усещаше и от танцьорите, което ги вдъхновяваше също да дадат всичко от себе си. И се получи невероятно! Много труд вложиха и неговите колежки:  Ваня Гавраилова, която също е хореограф и помагаше в разучаването и подготовката на танците, както и Наталия Билчева, която се грижеше за хоровите изпълнения. Наблюдавах развитието на спектакъла от зародиш, знаех всяка една стъпка, която предстоеше, но когато „изгряха” трите платна: бяло, зелено и червено, и образуваха българското знаме, след което се преплетоха: настръхнах, емоциите забушуваха с невиждана сила, мисля, че подобно бе усещането и в публиката. Сърдечно благодаря и на всеки един от онези 40 усмихнати хора от „Плетеница”, които се раздадоха на сцената!
Благодаря и на всички институции, които бяха част от организацията на празника: Община Павликени и лично на кмета инж. Емануил Манолов, кметство Караисен, НЧ „Добра надежда 1896” и Винарска изба „Грозд”, с. Караисен, която осигури вино за всички гости на събитието. Не на последно място изказвам благодарности към финансовите обезпечители на концерт-спектакъла: МКБППМН - Община Павликени, както и г-н Христо Владимиров, който живее в чужбина, но милее за селото, тъй като неговите родители живеят там”, сподели Цвета Галунова, която бе част от организационния екип на празника.
Много скоро предстои и друго важно събитие в с. Караисен. Жителите на селото малко по малко остават без вода, като в последните няколко месеца са минали на строг воден режим. На 13 юли те се готвят за протест, чрез който се надяват да се ускорят процедурите по намиране на решение на жизненонеобходимата им нужда от питейна вода.

Текст и снимки: организатори


Ключови думи
Караисен Плетеница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати