Събота, 08 Апр 2023
            
Други Павликени

На Иванови влачуги в Караисен окъпаха младоженци за здраве

  07.01.2023 16:22
На Иванови влачуги в  Караисен окъпаха младоженци за здраве

Обичая Иванови влачуги показаха в с.Караисен по традиция на Ивановден самодейците от групата за изворен фолклор към Народно читалище „Добра надежда - 1896”. Те се събраха за поредна година край селската чешма, за да покажат как почитат традициите на този ден. От стари времена в селото е останал обичаят в деня на Иван до герана или до чешмата да бъдат „довлачени“ най-новите семейства в селото. Младоженците били окъпвани със студената вода за здраве и берекет.  

„Този местен празник е уникален за България. Ивановден се чества навсякъде, но ритуалът „Иванови влачуги“ е само при нас. Празникът се състои в това да доведем до срещната чешма всички ивановци от селото и всички младоженци, които са сключили брак през миналата година, за да можем да ги изкъпем и да започнем новата година начисто“, сподели кметът на с. Караисен Стефан Николов, който е част от самодейния състав.

„Влачугат се моми и ергени за повече веселие на самия празник. Ергените започват да дърпат момите към водата, за да ги изкъпят за здраве, за плодородие. Който не иска да бъде къпан трябва да се откупи“, каза Галя Личева от НЧ „Добра надежда – 1896“. 

„Вярва се, че на Ивановден водата има силата да увеличи репродуктивните и здравни способности на организма, затова „влачим“ младоженците от селото да бъдат изкъпани. Които не желаят да бъдат изкъпани, те се откупуват, като с дадения бакшиш влачугарите си правят после угощение. Тази година интересът към събитието е по-голям. Виждам много млади хора, които са част от групата за изворен фолклор и се надявам още млади хора да се включват, защото така ще съхраним тази традиция“, каза музеологът Диана Митева, също част от самодейците.

Специален гост на възстановката тази година беше прочутият кулинар и именик Иван Звездев. Той сподели, че има корени в съседното село Долна Липница, където в миналото също са се организирали влачуги.

„Община Павликени подкрепя множество традиционни обичаи, които празнуваме през годината. Поздравявам организаторите, че направиха постъпления да влезе в листата на нематериалното културно наследство и се стремят към вписване в списъка на Юнеско“, каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Традиционното празнуване на народния обичай Иванови влачуги в с. Караисен е възобновено през 1986 г. от група самодейци към читалището. Под ръководството на Марийка Димитрова те участват същата година в Събор на народното творчество в гр. Копривщица, където са наградени с седем златни медала. Оттогава ежегодно този ритуал се възпроизвежда в селото. 

През 2022 г. обичаят Иванови влачуги беше номиниран за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища - България“. Зимният обичай беше единствената кандидатура за област Велико Търново. Тази година традицията не беше вписана в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България, но организаторите са решени да изпълнят дадените указания и да кандидатстват повторно при следващата селекция.


Ключови думи
Иванови влачуги Караисен
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати