Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Стотици жители на село Караисен излязоха на протест заради липсата на питейна вода

  13.07.2020 13:59
Стотици жители на село Караисен излязоха на протест заради липсата на питейна вода

Жителите на павликенското село Караисен излязоха на протест тази сутрин, блокирайки републиканския път към Свищов. Причината бе липсата на питейна вода, която измъчва селото вече две години, но в последните месеци проблемът се е задълбочил до крайна степен. В резултат близо 1000 души са преминали на воден режим, а една трета от селото изобщо нямат вода. Селото се водоснабдява от местен извор, чийто дебит значително е намалял. Местните споделят, че търпението им се е изчерпало, тъй като според тях водоснабдителното дружество не им обръща достатъчно внимание.
Според местоположението на къщите проблемът с водата е различен. Домакинствата, които се намират по високите части на селото, са почти напълно лишени от вода през целия ден, а тези в по-ниските части са преминали на строг воден режим, който обаче няма ясни часови граници. „Въпреки че в моята къща вода тече по малко и няколко часа на ден, никога нямам сигурност и яснота в кой точно часови диапазон мога да разчитам, че когато завъртя кранчето на чешмата, от там ще потече вода”, споделя една от жителките на селото, в чиято къща, заради местоположението й, все пак тече малко вода. Много жители на селото обаче са лишени и от тази „привилегия”, тъй като техните къщи се намират във високите части на селото. Затова хората изразяват недоволството си, че „плащат за въздух в тръбите”.
„Хигиенните ни нужди са възпрепятствани, слушаме по новините, че трябва редовно да си мием ръцете, за да се опазим от разпространението на вируса Ковид 19, но от чешмите ни не потича вода. Населението на селото е предимно от възрастни хора и хора със здравословни проблеми, неприемливо е за нас в 21-ви век да сме лишени от вода”, допълват още други  участници в протеста.
Допълнително недоволство и възмущение жителите на село Караисен изявиха, показвайки мътна вода с цвят, подобен на боза, която са налели при последното пускане на чешмите вкъщи.
Проблемът на жителите на село Караисен провокира и интерес от националните медии. В 9:00 часа БТВ отразиха протеста с пряко включване в сутрешния новинарски блок, а БНТ и БНР също направиха репортажи от мястото на събитието.
Много надежди караисенчани възлагат и на срещата с народния представител Явор Божанков, която се състоя вечерта преди протеста. Депутатът обеща да представи въпроса в рамките на парламентарния контрол и заяви своята съпричастност и готовност да направи възможните стъпки на национално ниво за решаване на проблема. На срещата присъства и инж. Емануил Манолов, кмет на Община Павликени, който увери жителите на село Караисен, че Община Павликени е предприела всички необходими мерки за решаване на проблема. Неговото виждане е, че чрез пускане на алтернативен източник като ляв баташки канал, положението ще се закрепи за известно време, а надеждите в дългосрочен план остават за задвижването на европейския проект за решаване на водния проблем, с обхват от няколко села, който Общината е спечелила преди около година, но има процедурно забавяне вследствие обжалване на процедурата по възлагане на обществената поръчка, което не се знае още колко време ще се проточи.
Жителите на село Караисен обаче не намериха нужното успокоение, тъй като тази сутрин отново се събудиха без капка вода. Излизайки на протест, те заявиха своя отказ да повярват, че решението на проблема е толкова трудно и невъзможно и призоваха „ВиК”, „Напоителни системи” и други отговорни институции да предприемат необходимите действия за ускоряване на процедурите за поне временно решение на проблема през летния период.


Ключови думи
Караисен
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати