Петък, 03 Nov 2023
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Над 600 лева ще изкарат членовете на СИК в двата изборни дни

  04.08.2023 14:06
Над 600 лева ще изкарат членовете на СИК в двата изборни дни

Над 600 лева ще получат членовете на секционни избирателни комисии, ако в общините им има и втори тур на Местни избори 2023.

ЦИК определи възнагражденията за ОИК и СИК, като за секционните комисии ги обвърза с участието в обучение, приемане и предаване на изборни книжа.

За председател на СИК е предвидено възнаграждение от 275 лева в изборния ден. Зам. председател и секретар на комисията ще получат 245 лв., а редовите членове – 215 лв. Отделно обаче се полагат по 40 лв. за тези, които се включат в обучение преди изборите, 15 лв. за приемане на изборните книга и подреждане на секцията и 35 лв. за предаване на протоколите и бюлетините в изборната нощ. Така се получава 305 лева за член на комисия, а същите пари ще се вземат и ако има втори тур в съответната община.

Възнагражденията в Общинската избирателна комисия също са доста по-големи от тези преди 4 години на последните местни избори. За председателите на ОИК тази есен са предвидени 1870 лева месечно, заместник- председатели и секретари ще вземат 1775 лв., а членовете – 1685 лв. За трите големи общини – Столична, Варна и Пловдив възнагражденията са по-големи. Съставът на ОИК ще получава пари от 9 септември до 7 дни след обявяване на резултатите, т.е. ще получат две месечни възнаграждения.

Парите, изкарани в изборните дни, са освободени от данъци.

ОИК в Горна Оряховица ще бъде с 11 членове, тъй като общината има под 150 избирателни секции. Там, където са над 150 комисиите стават с 13 члена,  за районите в градовете с районно деление Пловдив и Варна – 27 членове е за Столичната община – 39 членове.

Комисиите трябва да бъдат сформирани до 28 август. Съставът на ОИК с 11 членове включва председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите, представени в Парламента. За коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове; за коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; за партия „Възраждане“ – 2 членове; за ДПС – 1 член; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член.

Същото съотношение между партиите ще бъде възпроизведено и в СИК.


Ключови думи
ОИК СИК възнаграждения Местни избори 2023
Последни
Седмицата
Анкета
На 5 ноември ще гласувам за

Резултати