Петък, 14 Апр 2023
            
Горна Оряховица Политика

Изборни залози 2023: Повече кандидати ще се борят за по-малко места на местните избори в Горна Оряховица

  13.01.2023 13:57
Изборни залози 2023: Повече кандидати ще се борят за по-малко места на местните избори в Горна Оряховица

Започна година, която очевидно ще ни предложи поредния изборен маратон. Още преди да е изтекъл животът на сегашното Народно събрание, партии и анализатори започват да мислят не за следващите, а за по-следващи избори, които евентуално да съвпаднат с местните. Местната власт придобива все по-голяма важност, а на местните избори вече се възлагат надежди да разсекат възела на национално неразбирателство или поне да наклонят везните към някой от противоборстващите лагери. От това колко общини ще спечели всяка политическа сила ще зависи каква тежест ще има в борбата за парламентарното представителство.

За политическите играчи в самите общини местните избори винаги са имали първостепенна важност, така че нямат нужда от още стимули, за да се активизират в началото на изборната година. Смесването на две иначе доста различни кампании каквито са за общински съвети и кметове и за народни представители, само ще затрудни работата им. Но много е вероятно да им се наложи да минат точно през това.

Десет месеца преди изборите няма политическа сила, която вече да не търси личности - ако не за кметове, то за общински съветници. По традиция повечето ще чакат до последния възможен момент, за да свалят картите. При други нещата са ясни отсега. Реално имаме трима сигурни кандидати на този етап – настоящият кмет Добромир Добрев, социалистът Огнян Стоянов и Йордан Байчев от ДСБ. До началото на есента, когато ще започне кампанията, със сигурност ще се съберат поне 6-7 сериозни играчи.

ЙОРДАН БАЙЧЕВ

ПЪРВИ ДАДЕ ЗАЯВКА

ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ

Първият официално обявил намерение да участва в изборите за общински кмет е Йордан Байчев, който е областен председател на ДСБ и кмет на Долна Оряховица в момента (интервю с него на стр. 5). Ситуацията покрай него обаче не е толкова проста заради заявките, които идват от националните ръководства на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, че ще търсят формат за общо явяване на местните избори. Байчев има подкрепата на ДСБ, но дали го подкрепя твърдо и другият партньор в „Демократична България“ – „Да, България“, не е много сигурно. На следващо ниво пък е как ще приеме „Продължаваме промяната“ неговата кандидатура. Преди месец народният представител Йордан Терзийски коментира, че засега партията се е концентрирала върху парламентарните избори и изграждането на структури по места. Но в същото време вече се завъртяха имена, сочени като фаворити на „Промяната“ за изборите в Горна Оряховица.

КРАСЕН ЙОРКИШЕВ

И НИКОЛАЙ ИЛИЕВ

ОТРИЧАТ ДА СА

КАНДИДАТИ

НА „ПРОМЯНАТА“

Бизнесменът Красен Йоркишев, който беше трети в листата на партията на последните избори, задължително присъства във версиите за кандидат-кмет на „Промяната“. Само че той е категоричен, че няма такива амбиции. „Не виждам бъдещето си нито като кмет на Горна Оряховица, нито като кмет на Долна Оряховица“, смее се Йоркишев по темата. Според него обаче няма да се чака чак до есента, за да има яснота за личностите, които ще си оспорват общинската власт.

Една интересна хипотеза се разработва от няколко дни в различни политически лагери. Слухът, че кандидат на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще бъде адвокат Николай Илиев вече е стигнал, и то от няколко източника, и до него. „Нито някой ме е търсил да ми предлага нещо, нито аз съм говорил с някого за мое участие в изборите“, категоричен е Илиев. Юристът е член на Общинската избирателна комисия и председател на Регионалната избирателна комисия и очевидно е изкушен от политиката. Има време, за да получи предложение и да реши дали сега е моментът да влезе на политическия терен не като арбитър, а като играч.

При всички случаи няма да е лесно да се стигне до съвместно участие в изборите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Същинските преговори между формациите вероятно ще започнат след чукащите на вратата парламентарни избори, които ще дадат една по-актуална снимка на съотношението на силите в областта и в общината.

ОГНЯН СТОЯНОВ

ОТНОВО ИЗГЛЕЖДА

СИГУРЕН ЗА БСП

И докато в дясно се очертават трудни разговори, при БСП нещата изглеждат ясни. Общинският лидер на партията Огнян Стоянов този път изглежда сигурен кандидат за кмет на червените. Той изглеждаше сигурен и по това време преди четири години, но в последния момент националното ръководство на партията го принуди да се дръпне назад и наложи Явор Божанков. Четири години по-късно изглежда, че часът на Огнян Стоянов вече е дошъл и няма кой да го измести. Самият той казва, че няма логика да не води горнооряховските социалисти на изборите през октомври. Все пак си има процедура, която трябва да се извърви – номинации в клубовете, партийна конференция и утвърждаване от националното ръководство. „Мисля, че тръгваме в добра кондиция към тези избори. При 9,5% на БСП в страната, а 15% в общината имаме основание да мислим, че хората ни познават и оценяват работата ни и това ни дава надежди за добро представяне. Имаме добра основа, ако направим добра кампания, ще успеем“, коментира Огнян Стоянов.

ДОБРОМИР ДОБРЕВ

КАЗВА, ЧЕ Е РАНО

ЗА НОМИНАЦИИ, НО

ЕДВА ЛИ ИМА КОЙ

ДА ГО ИМЕСТИ В ГЕРБ

Като сигурен кандидат можем да броим и настоящия кмет, нищо че той казва, че е рано да се говори за местни избори. „Има време, очевидно вървим към парламентарни избори, нека минат те, след това партиите ще мислят за листи и кметове“, коментира инж. Добромир Добрев. На практика обаче няма никакви причини да си мислим, че кметът ще се откаже от изборното състезание или пък че някой друг от ГЕРБ ще го измести. Така че имаме един играч, за който се смята не само, че е сигурен участник, но и със сигурно място на балотажа.

МАЛКИТЕ ПАРТИИ

ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА

ЩЕ СА НАЙ-ОЩЕТЕНИ,

АКО ИМА ИЗБОРИ 2 В 1

„Никак не е рано и изборите съвсем не са толкова далеко, само че ние още нямаме решение“, коментира лидерът на ВМРО Кирил Кирилов, който е общински съветник. Едни избори две в едно ще са много трудни за малките партии извън Парламента и това прави определянето на стратегия много трудно, дават си сметка във ВМРО. Воеводите имат двама съветника в сегашния Общински съвет, но ще е много трудно да задържат тези позиции.

„ВАЗРАЖДАНЕ“

Е НАЯСНО С ХОРАТА СИ

ЗА ИЗБОРИТЕ,

ОСТАВА ДА

ОПРЕДЕЛИ ВОДАЧА

В същото време новаци в политиката като местните активисти на „Възраждане“ не губят време и са доста напреднали в предизборната си подготовка. „Имаме вече яснота с кои хора тръгваме на избори, но кой ще е начело още не сме определили. До края на март обаче ще се знае кой ще е кандидатът ни за кмет“, пояснява общинският председател на партията Иван Топалов. Проектолистата на „Възраждане“, както и цялата общинска организация, е все от непознати имена – хора, които за първи път участват в политиката. Самият Топалов казва за себе си, че не само не е бил член на никоя партия, но никога не е бил дори симпатизант. Така че със сигурност от там ще излезе нова фигура за горнооряховската политика. „Възраждане“ кмет няма да направят, но със сигурност ще имат присъствие в Общинския съвет.

ПО-МАЛКО СЪВЕТНИЦИ

И ТРУДНО ПОСТИГАНЕ

НА МНОЗИНСТВО

В НОВИЯ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Битката за Общинския съвет ще е не по-малко интересна от кметската надпревара. Този път и местата ще са по-малко. След последното преброяване Горнооряховска община вече е в групата от 30 000 до 50 000 жители. Това означава, че ще бъде намален броя на  общинските съветници. ЦИК трябва да определи точните мандати, но би трябвало да са 29. В момента съветниците са 33 и четирите отнети бройки най-вероятно ще са за сметка на големите групи в настоящия ОбС – тези на ГЕРБ и БСП и партньори. Всяка формация, която успее да вкара 3-4 съветника, вече ще е много сериозен фактор. А със сигурност освен партиите, в изборите ще участват и местни политически и бизнес проекти, каквито по традиция се представят добре в горнооряховските избори. Нищо чудно в следващия местен парламент да се повтори фрагментацията, която виждаме в Народното събрание. Това предвещава трудно постигане на мнозинство и който и да е кметът, ще трябва да търси подкрепа не само от своите, но и от конкурентите в изборите.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
местни избори 2023 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати