Събота, 28 Oct 2023
            
Велико Търново Други

Офицерите и сержантите от Випуск „Васил Левски“ на НВУ получиха пагоните си

  29.07.2023 20:59
Офицерите и сержантите от Випуск „Васил Левски“ на НВУ получиха пагоните си

Близо 130 курсанти и кадети от 145-и випуск „Васил Левски“ на Националния военен университет тази вечер получиха пагоните си за първото си военно звание – във Велико Търново те стават офицери и сержанти. Тържествената церемония се състоя в центъра на Велико Търново, а сред официалните гости бе президентът на България Румен Радев.

Кметът на Старата столица Даниел Панов поздрави младите офицери и сержанти за достойния избор да служат вярно на България и българския народ. „Това е кауза, която се следва през целия живот. Вярвайте в силата, която носите, в способностите и уменията, които сте придобили в НВУ „Васил Левски“. Вие завършвате обучението си в историческата и духовна столица на България и град, в който българският войник винаги се е радвал на заслужена почит и уважение“, обърна се Панов към младите военнослужещи.

„Вярвам, че ще бъдете достойни наследници на патрона на вашия випуск – Апостола на свободата Васил Левски, и че ще бъдете радетели за национално единство в името на силна и европейска България“, гласеше още поздравът на Даниел Панов. Той благодари на командирите, преподавателите на офицерите и сержантите, както и на родителите на младите хора.

На випускниците от Националния военен университет „Васил Левски“, които днес получиха първите си офицерски пагони, пожелавам смелост, чест и непреклонност по трудния командирски път. От днес те се посвещават на най-важната мисия – сигурността и суверенитета на Родината. До нашите граници вече година и половина бушува война, която ясно ни напомня, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложно и отговорно, а значимостта на призванието на българския военнослужещ ще расте непрекъснато. Независимо от историческите времена и политическите превратности, за българския офицер винаги е имало един най-висш идеал - България, и най-голяма ценност - свободата и добруването на българския народ, сподели президентът Румен Радев.

Първенец на випуска е лейтенант Богдан Кенаров, който бе удостоен с Академичната награда на НВУ „Полковник Борис Дрангов“, връчена от президента Румен Радев, както и с наградата „Генерал Сава Муткуров“, дадена от едноименния комитет.

Официални слова произнесоха още началникът на НВУ „Васил Левски“ бриг. генерал Иван Маламов, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.


Ключови думи
Румен Радев НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
На 29 октомври ще гласувам за

Резултати