Четвъртък, 19 Oct 2023
            
Горна Оряховица Общество Политика

ПП „Български Възход“ защити управителя на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и смята, че ОбС не трябва да приема оставката му

  20.07.2023 14:39
ПП „Български Възход“ защити управителя на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и смята, че ОбС не трябва да приема оставката му

И партия "Български възход" обяви своята позиция по казуса с оставката на д-р Иван Иванов като управител на МБАЛ "Иван Рилски". Общинският координатор на партията Даниел Спасов изразява своето безпокойство от възникналото напрежение, което ще се отрази не само на Болницата в Горна Оряховица, но и на хилядите й пациенти в четири общини. В становището, разпространено до медиите, той призовава съветниците за разум и отговорно поведение към здравното заведение и неговите пациенти.

Общинската структура на ПП „Български Възход“ – гр. Горна Оряховица изразява своето безпокойство относно възникналата сложна ситуация в общинската болница в нашия град. Заради подаден иск на стойност от 450 000 лева по повод трудова злополука със служителката на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ Мирослава Стоянова към лечебното заведение и последвали събития, общински съветници поискаха оставката на управителя д-р Иван Иванов. В резултат на това д-р Иванов входира оставката си в Общинския съвет, като предстои на заседание на Общински съвет Горна Оряховица, което ще се състой  на 27.07. 2023 г. тя да бъде гласувана.

След като се запознахме с фактологията от медиите и разговаряхме със служители на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, считаме, че приемането на оставката на управителя на болницата в този момент ще бъде крайно негативно за горнооряховската общественост. Гражданите на община Горна Оряховица и на другите общини – Лясковец, Елена, Златарица и Стражица, са добре информирани как за седем години МБАЛ “Св. Иван Рилски“ се превърна от занемарена, потънала в дългове и със затихващи функции болница в модерно лечебно заведение. Извършват се ремонти в лечебното заведение и постоянно се въвежда нова медицинска апаратура. За този период се запази персоналът и се привличат млади здравни специалисти. Хиляди  са излекуваните по време на Ковид пандемията, а смъртността беше под средната за страната.

Най-важният фактор е, че за тези години при управлението на д-р Иванов,  Болницата завоюва доверието на пациентите в региона!

Ако след решение на Общинския съвет д-р Иванов престане да ръководи болницата загубите ще бъдат много, както за персонала,  така и за самите пациенти.

Вероятно общинските съветници, които ще гласуват за приемането на оставката на управителя, вече имат свое кадрово решение. Възможно е да ни представят способен и отговорен кандидат за управител, но ще му трябват години да се докаже и да завоюва доверието на пациентите в региона!

Ние смятаме, че д-р Иванов не носи вина за трагичния инцидент и е действал съобразно законите и нормативната база на Република България по отношение на установената трудова злополука, и не би трябвало да е подложен на такъв несправедлив натиск!

В същото време ние следим внимателно как ще се разреши казуса с изплащането на обезщетението на близките на трагично загиналата Мирослава, какъв ще е размерът му и да не бъде ощетена общината и нейните данъкоплатци. Въпреки, че човешкият живот не може да се остойности, тъй като е безценен, се надяваме, че в крайна сметка ще бъде договорено приемливо и разумно обезщетение за близките на починалата жена.

Надяваме се всички страни по този сложен казус да проявят разум и мъдрост!

В заключение нашата позиция е, че на заседанието на Общинския съвет на 27 .07. 2023 г. всички съветници, които присъстват в залата, следва да гласуват оставката със „ЗА“ или с „ПРОТИВ“. Гласуване с „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“ според нас е неприемливо и бягство от отговорност за важното решение, което касае здравеопазването в Община Горна Оряховица и съседните Общини!

 

Даниел Спасов, общински координатор на

ПП „Български Възход“-гр. Горна Оряховица


Ключови думи
Български възход Горна Оряховица Даниел Спасов
Последни
Седмицата
Анкета
На 29 октомври ще гласувам за

Резултати