Събота, 14 Oct 2023
            
Горна Оряховица Общество

За 70-та си годишнина ФА „Сидер войвода“ направи концерт, който ще се помни до стотния юбилей

  15.07.2023 22:53
За 70-та си годишнина ФА „Сидер войвода“ направи концерт, който ще се помни до стотния юбилей

Нагорещено и препълнено Народно читалище „Напредък 1869“ посрещаше все повече и повече гости тази вечер – хора на всякаква възраст, дори и бебета, дошли да отпразнуват 70-я рожден ден на втория фолклорен ансамбъл в България.

ФА „Сидер Войвода“ посрещна своята годишнина с концерт, който ще се помни поне до вековния юбилей след 30 години. Освен това получи най-голямото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие“. Наградата се присъжда за изключителните заслуги на ФА „Сидер войвода” за опазване, развитие и популяризиране на българския фолклор и на българската култура. От името на председателя на Съюза Станислав Почекански наградата връчи Стилияна Йоргова - директор на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново.

Емил Павлов – председател на Националната секция на ЦИОФФ – България връчи един не по-малко престижен приз. Неговият подарък беше сертификата, с който се удостоверява, че ФА „Сидер Войвода“ е защитил статута на „Представителен ансамбъл“. Специални отличия имаше и за тримата ръководители – Георги Петров, който освен главен художествен ръководител е и диригент на хора, Тихомир Йорданов – ръководител на оркестъра и Петър Петърчев – хореограф на танцовия състав.

Много желан подарък направи и кметът инж. Добромир Добрев. Той благодари на всички самодейци и техните ръководители, че са пазители на българщината и учат нови и нови поколения да тачат традициите. А подаръкът беше новината, че Общината ще осигури 5000 лева на ансамбъла за нови костюми.

Специални поздрави от сцената имаше още от името на хор „Славянско единство“ чрез инж. Павлинка Николова.

Поздравителен адрес изпрати и президентът Румен Радев, както и областният управител инж. Георги Гугучков и много, много колеги, приятели и почитатели на българския фолклор.

Танцов поздрав направи и група от Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Един от солистите му е Станислав, тръгнал от ФА „Сидер войвода“.

Съвсем в края на толкова емоционалната вечер председателят на НЧ „Напредък 1869“ Атанас Петров връчи плакети за 70-та годишнина на ансамбъла на 18 самодейци, които са вградили години труд в името на ФА „Сидер Войвода“. Това беше голяма изненада за музиканти, танцьори и певци, които преди това се раздадоха на сцената така, че да ги помнят и зрителите, и следващите след тях поне до 100-я юбилей на ансамбъла.

Сценарият на вълнуващото честване е на Виолета Цанкова с приноса на Георги Петров, Тихомир Йорданов, Петър Петърчев. Водещ на празника беше актьорът от Великотърновския театър Иван Митев, който в ролята на Сидер войвода разходи стотиците зрители из 70 години история на ансамбъла и всички фолклорни области на страната.

Невероятен оркестър със симфонично звучене, хор на академично ниво и танцьори, които разтърсиха сцената и обърнаха сърцата на всички в залата – това поднесе ФА „Сидер Войвода“ на 70-я си рожден ден.

Най-вълнуващата част беше когато на сцената излязоха бивши самодейци и се наредиха между своите колеги в оркестъра, хора и танцовия състав за последните изпълнения.

И всичко завърши с „На многая лета“, в която припява и пълният салон на Читалището.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Фолклорен ансамбъл "Сидер войвода" концерт 70 години Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати