Сряда, 11 Oct 2023
            
Горна Оряховица Други

Горнооряховските грации станаха археолози, а историците затанцуваха балет в Античния керамичен център в Павликени

  12.07.2023 16:46
Горнооряховските грации станаха археолози, а историците затанцуваха балет в Античния керамичен център в Павликени

Балерините на „Грация” направиха малка пауза в натоварения си репетиционен график, за да се впуснат в приключение назад във времето. Балетната школа на Соня Георгиева гостува в първото занимание на Лятната академия, организирана от Античния керамичен център в Павликени и за ден грациите станаха археолози. Заедно с още една група деца те се запознаха с работата на учените и направиха своите първи открития. И дори си тръгнаха с малки фрагменти римска мозайка.

Всяка сряда това лято Античният керамичен център кани децата във ваканция да се впуснат в ново приключение, опознавайки миналото и науката, която го изучава. По идея на майките в първото организирано занимание се включи и балет „Грация”.

Децата първо разгадаха тайните на пясъчника и откриха разнообразни керамични фрагменти. След това ги начертаха като истински професионалисти. Но това беше едва началото. След това малките археолози проучиха цял зид. И като всяко велико приключение и в това имаше изненади. Сред камъните на зида четките разкриха фрагменти от керамика, шлака от пещите и животински зъб.

В края на гостуването грациите също предложиха приключение на своите домакини, но танцово. Балерините показаха няколко балетни стъпки на археолозите и така двете страни се разделиха взаимно обогатени с нови знания.

За балет „Грация” пък ваканцията е още далече. Балетът репетира усилено за участието си в концерта „С обич и песен” на 18 юли в Летния театър на Велико Търново. Горнооряховският балет излиза на сцена заедно с легенди като Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Росица Кирилова, Мая Нешкова, братя Аргирови.


Ключови думи
балет Грация Античен керамичен център
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати