Четвъртък, 24 Nov 2022
            
Други Павликени

Фестивалът „Древна балканска земя“ се завръща в Античния керамичен център край Павликени

  25.08.2022 10:00
Фестивалът „Древна балканска земя“ се завръща в Античния керамичен център край Павликени

След тригодишно отсъствие, на 3 септември в Античен керамичен център край Павликени ще се състои IVиздание на фестивала за възстановка на антични занаяти „Древна балканска земя“ Terra antiqua balcanica. Организатори са Община Павликени и Исторически музей - Павликени .

На 3 септември тазгодишното издание ще постави акцент върху античните занаяти и тяхното развитие в съвременния свят. Античният керамичен център е един от най-добре запазените производствени центрове за антична керамика в Югоизточна Европа. Участниците във фестивала ще демонстрират работа с грънчарско колело и украса на керамични съдове, ковачество, монетосечене, работа с кожа и изработка на бижута.

Фестивална програма започва от 10,30 ч. до 17, 00 ч . в археологически обект Античен керамичен център край Павликени. Организаторите са подготвили богата програма с дегустация на вино от Изба с.Върбовка, занаятчийски пазар и демонстрации, работа с деца и публика, детска работилница, ревю с антични костюми и игра „ Малки археолози - търсене на съкровища“ с най-малките посетители.

През 2021 г. трябваше да се отбележат 50 години от откриването на археологически обект Античен керамичен център в далечната 1971 г. Заради ограниченията от ковид пандемията тази важна годишнина не бе отбелязана. На IV фестивал „Древна балканска земя“ ще бъде представена фотодокументалната изложба „50 години Античен керамичен център - история и възможности“.

Елена Чанакчиварова-Христова, директор на ИМ - Павликени


Ключови думи
Античен керамичен център
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати