Понеделник, 05 Дек 2022
            
Други Павликени

Фестивала „Древна балканска земя“ проведоха в Античния керамичен център край Павликени

  05.09.2022 12:20
Фестивала „Древна балканска земя“ проведоха в Античния керамичен център край Павликени

Фестивалът „Древна балканска земя“ в Павликени за четвърти път прави достояние на широката публика техники за изработване изпичане на керамика от древността. 

Керамични съдове, майсториха в Античния керамичен център край Павликени. В събота там се проведе за четвърти път фестивалът „Древна балканска земя“, организиран от Историческия музей в Павликени и община Павликени. Занаятчии, практикуващи и днес старите занаяти взеха участие във фестивала и направиха демонстрации на антични занаяти.

Началото на фестивала беше дадено с откриване на фотодокументалната изложба „50 години Античен керамичен център-история и възможности“, посветена на откриването на обекта за науката през 1971 г. Счита се, че Античният керамичен център е един от най-добре проучените и представени производствени центрове в Югоизточна Европа. Създаден в края на I век сл.Хр. и се простира върху площ от 9900 кв.м. В района има находища от глина, които древните са използвали за строителството. Затова около тях са изградени и пещите, които през 70-те години на миналия век открива и изследва археологът Богдан Султов. Към обекта са изградени по негова идея допълнително басейни и работилница, демонстриращи античната технология на керамичното производство. 

Основен акцент и на четвъртото издания на фестивала е керамичното производство – дълъг и сложен процес технологичен процес, свързан с добиването, обработването, оформянето и изпичането на керамичната продукция. Майсторът-керамик Венелин Недялков направи демонстрация, която се превърна в кулминацията на фестивала. Всеки от гостите на фестивала можеше да опита да направи съд с негова помощ на грънчарско колело, да научи някои тънкости от самия грънчар и да наблюдава с каква лекота професионалния грънчар изработва фини съдове на грънчарско колело.

Занаятчиите показваха тънкостите на ковашкия и сарашкия занаят, изработване на бижута и изработване и украсяване на керамични съдове. Имаше демонстрация на римска мода и възможност за дегустация на вина от региона, на винарска изба село Върбовка. Римският гардероб с туники, тоги и плащове, бяха дело на целия екип на Историческия музей в Павликени. През целия съботен ден беше отворен и гардеробът и всеки, който пожела да се види като римлянин, можеше да облече шитите специално за фестивала дрехи.

Тази година специално внимание беше отделено на децата. Голям интерес предизвикаха заниманията по украсяване и моделиране на керамични съдове в античната демонстрационна работилница. Много малки участници се включиха в двата модула „ Малък археолог“ превръщайки се в откриватели на истински керамични фрагменти от античността.

През 2022 г Исторически музей-Павликени кандидатства към министерство на културата за държавна субсидия за геофизични проучвания на част от археологическия обект, но средства не бяха отпуснати. Това лято археологически разкопки в керамичния център нямаше, но Елена Христова- директор на музея, се надява следващата година археологическите проучвания да се възобновят с по-сериозно финансиране.

 Елена Чанакчиварова-Христова, директор на ИМ - Павликени


Ключови думи
Древна балканска земя Античен керамичен център
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати