Вторник, 26 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Спорт

С шампионска купа и два комплекта бронзови медали завърши сезонът за ДЮШ на „Локомотив”, новият ще започне с промени в структурата и методиката

  27.06.2023 14:32
С шампионска купа и два комплекта бронзови медали завърши сезонът за ДЮШ на „Локомотив”, новият ще започне с промени в структурата и методиката

Около 200 деца и младежи са обхванати в Детско-юношеската школа на „Локомотив”. С осемте формации в различните възрасти работят девет треньори. Работата им се наблюдава отблизо и от старши треньора на мъжкия отбор Лъчезар Русев, който търси млади попълнения за представителния тим от Школата.

Сезон 2022/2023 донесе една купа за първо място в първенството и още два комплекта бронзови медали за различни формации на Школата. Плюс победи в престижни турнири с регионално и национално значение. Най-важното е, че от юношеските формации се отличиха момчета, които трайно попадат в полезрението на Лъчезар Русев и имат потенциал да намерят място при мъжете.

За първи път тази година „Локомотив” експериментира с дублиращ отбор, съставен изцяло от юноши на Школата. „Локомотив II” започна трудно в Елитната областна група, но в хода на първенството започна да трупа самочувствие сред мъжете и не само да прави добри игри, но и да печели. В крайна сметка завърши на 7-мо място.

Справиха се доста добре при първия си досег с мъжкия футбол. Доста от тях тренират с мъжкия отбор – Кристиян Дечев, Мартин Господинов, Борислав Бъчваров, Данаил Петков, Даниел Ангелов, Максим Маринов. Кристиян и Мартин имат вече и натрупани игрови минути в представителния тим на „Локо”, коментира Лъчезар Русев.

„Локо II” прелива във отбора, участващ в първенството за юноши младша възраст Зона „Велико Търново”. Треньор и на двете формации е Илия Пендов. Юношите младша завършиха на трето място в група с отбори от цяла Северозападна зона. Първото място спечелиха юношите на „Монтана”, а втори са „Янтра” (Габрово). След „Локо” останаха „Спартак” (Плевен), „Етър”, „Литекс” и т.н. Голяма част от момчетата играха и за дублиращия отбор и вече имат доста опит. За купата на България отстраниха „Етър” и това им позволи да влязат в основната схема, където отпаднаха от „Локо” (Пд).

Във възраст „Деца” момчетата, водени от Мирослав Гавазов също заеха трето място в първенството на U15. Първи в тяхната група са юношите на „Прециз” (Монтана). Второто място е за „Янтра” (Габрово), които изпревариха „Локо” само с голова разлика.

До последно момчетата се бориха за първото място в своето първенство и малшанс не им позволи да вземат златните медали. Накрая ги сполетяха контузии и заболявания, но иначе са много добър и перспективен набор, коментира Лъчо Русев. Въпреки крехката си възраст, Мартин Коев и Мариян Хараламбиев от този отбор тренират с мъжете. Мартин дори направи своя дебют за представителния тим. Има и още момчета, които ловят окото на старши треньора и той ги наблюдава внимателно.

Най-големият успех през годината постигнаха „локомотивци”, набор 2010, които спечелиха първенството на Футбол 11. След тях са „Севлиево”, два отбора от Велико Търново, Монтана, Габрово и др. Техен треньор е Марин Байчев. През зимата неговите момчета спечелиха и националния турнир „Сандански къп” в своята възраст.

И те са перспективен набор, а с особен интерес следя развитието на голмайстора им Георги Георгиев. Надявам се да продължи в този дух и скоро да е при нас, казва за 12-13-годишните надежди старши треньорът на „Локомотив”.

В първенствата на Футбол 9, Футбол 7 и Футбол 5 няма класиране - целта е да се учат азбучните положения във футбола и децата да свикват с конкуренцията. С подрастващите работят и футболисти от представителния тим, които имат усет за треньорската работа.

Формацията Футбол 9 се води от Йордан Петров. С децата от Футбол 7, които са две групи, работят Владимир Русев и Тодор Бакърджиев, а с групата във Футбол 5 - Тодор Баланов и Ивайло Тодоров.

С вратарите от всички възрасти в клуба работи Даниел Захариев.

Набор 2013 г. спечели Купата на кмета на Свищов тази пролет в един много конкурентен турнир. Набор 2014 г. пък станаха първи в турнир в Попово. Най-малките от набор 2015 г. правят първите докосвания на топката, но имат очевидно израстване за един сезон. При малките целта е да се обиграват, да пробват различни схеми на игра и да трупат опит.

През юли всички ще са във ваканция, за да подновят тренировки през август. Клубното ръководство подготвя цялостно преструктуриране на работата в Школата. Ще се въведе единна методика на работа, която в дългосрочен план трябва да гарантира, че ДЮШ ще произвежда футболисти, годни да пробият и да се наложат в мъжкия футбол. Ще се ангажират повече треньори, като за всяка възраст ще има по двама. С всички ще работи и кондиционен треньор.

Имаме добра база – с новото игрище с изкуствено покритие и реновираните естествени терени в Долна Оряховица и „Захарни заводи”. Имаме и добра основа. Трябва да направим следващата крачка, за да професионализираме работата в Школата и да си гарантираме добро бъдеще за „Локомотив” с развиване на местните таланти, обяснява президентът на клуба Владимир Русев.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ДЮШ Локомотив Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати