Понеделник, 25 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Общество

Искат половин милион от Болницата заради разкъсаната от кучета жена в Долна Оряховица

  26.06.2023 15:23
Искат половин милион от Болницата заради разкъсаната от кучета жена в Долна Оряховица

Обезщетение от 450 000 лева е заплашена да плати Болницата в Горна Оряховица на наследниците на жената, разкъсана от кучета тази пролет. Загиналата в инцидента в Долна Оряховица е работела като санитарка в МБАЛ „Св. Иван Рилски” и смъртта е настъпила, докато тя е отивала на работа. Според нашето законодателство това е трудова злополука и от работодателя може да се търси компенсация.

“Трудова злополука по чл. 55, ал. 1 от КСО” е всяко внезапно увреждане на здравето станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност или смърт.

“Трудова злополука по чл. 55, ал. 2 от КСО”  е злополука, станала по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място до:

основното място на живеене или до друго допълнително място на живеене с постоянен характер;

мястото, където осигуреният обикновено се храни през работния ден;

мястото за получаване на възнаграждение.

(чл. 55 от Кодекса за социално осигуряване (КСО))

Забележка: Не е налице трудова злополука, когато пострадалият умишлено е увредил здравето си. (чл. 55, ал. 3 КСО)

Националният осигурителен институт е признал трагедията в Долна Оряховица за трудова злополука. Болницата не е обжалвала това решение и така се отворя възможност наследниците да претендират за обезщетение. Наследниците са трима – малолетният син на загиналата и нейните родители. Претенциите им са за по 150 000 лева за всеки от тях или общо 450 000 лева. Вече има покана за доброволно изпълнение, ако то бъде отказано, ще има дело в Съда.

МБАЛ „Св. Иван Рилски” не може да си позволи да изплати такава сума. Поканили сме адвоката на тримата наследници и в сряда ще се срещнем в Общината. Каквато и да е сумата всъщност, ще означава огромно сътресение за Болницата. Да не говорим колко е несправедливо, каква вина имаме ние за тази трагедия, коментира директорът на МБАЛ д-р Иван Иванов.

Срещата в Общината ще е в сряда. Кметът инж. Добромир Добрев е поканил и представители на Общинския съвет, както и юристи, за да участват в преговорите. В крайна сметка ОбС е принципал на Болницата и те трябва да участват във вземането на решение в случая. Дали ще се търси споразумение извън Съда, или ще се водят дела – трябва да решим заедно как да действаме, заяви кметът инж. Добромир Добрев.

Не мога да коментирам какво биха избрали клиентите ми. Някои приемат по-малка сума веднага, други предпочитат да изчакат решение на Съда. Аз ще им предам какво е предложението на ответната страна, а те ще вземат решение. Съдебната практика е за над 100 000 лева при смъртен случай, коментира и адвокатът на наследниците Светослав Илиев.

Нещастието в Долна Оряховица се случи на 30 март. Рано сутринта кучета разкъсаха 40-годишна жена. Установи се, че животните не са бездомни, а собственикът им е в чужбина и плаща на мъж от Горна Оряховица да ги гледа. Гледачът беше арестуван и вероятно ще бъде обвинен. На този етап разследването продължава и се чакат още експертизи, за да бъде внесено обвинение в Съда. Обвиняемият гледач на кучетата си чака делото в ареста, където бе прибран веднага след инцидента. От него обаче няма какви пари да се вземат, дори и да бъде осъден, тъй като не притежава нищо. Докато обезщетението за трудова злополука е сигурно, зависи само в какъв размер ще се разберат страните или ще отсъди Съдът.

В крайна сметка Болницата в Горна Оряховица ще е тази, която ще плати за трагедията в Долна Оряховица. Нищо, че няма никакво отношение към кучетата в съседния град.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
кучета Долна Оряховица Болница Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати