Вторник, 12 Сеп 2023
            
Велико Търново Общество

Национална среща на ромските жени и момичета „Момичета с мечти – ние сме сила! Да живеем достойно!“ ще се проведе във Велико Търново

  10.06.2023 06:51
Национална среща на ромските жени и момичета „Момичета с мечти – ние сме сила! Да живеем достойно!“ ще се проведе във Велико Търново

На 10 юни 2023 г. – Международния ден на ромската жена, от 10.00 до 13.00 ч., Център Амалипе събира във Велико Търново ромски жени и момичета на среща под надслов „Момичета с мечти – ние сме сила! Да живеем достойно!“. Срещата е трета поредна такава и се организира в рамките на проект „RTransform: Ромските жени трансформират образователните системи в цяла Европа чрез своята социална и политическа мобилизация“. В нея ще вземат участие жени и момичета от цялата страна, които активно работят в посока промяна положението на ромската жена.

Това са предимно студентки, образователни медиатори, активни момичета и ромски жени,  работещи за подобряване на условията на живот и учене в ромска общност. Ще поговорим за историята на женското движение в ромска общност, как се е променяло то през различните политически периоди, какъв е образователният статус на ромските жени днес, които са проблемите, с които се сблъскваме вътре и вън от общността и различават ли се те от проблемите на жените като цяло, как се справяме с предизвикателствата и кои са нашите пътища към успеха. А успели ромски жени ще разкажат своите истории, информират от „Амалипе“.

Очакваме в срещата да се включат и народни представители, представители на дипломатическия корпус и други гости, които да чуят „от първо лице“ предизвикателствата, пред които се сблъскват ромските жени и момичета, а от друга да помислят заедно за общи стратегии за преодоляване на стереотипите вън и вътре в общността. Домакин на срещата ще бъде Областна управа Велико Търново, в чиято Гербова зала ще се проведе събитието. Срещата ще открие инж. Георги Гугучков,  Областен Управител Велико Търново. В първия панел ще вземе участие Елена Чернева, заместник омбудсман на България, допълват от „Амалипе“.  

RTransform е проект, насочен към активното приобщаване на ромските жени и момичета в социалния живот и гарантирането на техните права. Проектът се фокусира върху насърчаване на равния достъп до качествено и приобщаващо образование, обучение и учене през целия живот за ромските жени. Проектът допринася за овластяване и подпомагане на ромската общност, като се фокусира върху образователната система, която е ключова област за постигане на тяхното социално включване и за подобряване на достъпа им до права./ сн. Център "Амалипе"


Ключови думи
Амалипе
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати