Понеделник, 04 Сеп 2023
            
Други Свищов

Chef Станислав и chef Никола от Hell’s Kitchen се включват във фестивала „Орел на Дунава“ 2023 (програма)

  05.06.2023 13:44
Chef Станислав и chef Никола от Hell’s Kitchen се включват във фестивала „Орел на Дунава“ 2023 (програма)

Победителят в телевизионното предаване Hell’s Kitchen Станислав Иванов и един от най-атрактивните участници от предишен сезон на предаването Никола Симеонов ще бъдат част от програмата на фестивала Орел на Дунава тази година.

В третия фестивален ден, 11 юни (неделя), двамата топ готвачи ще се превъплатят в ролята на жури в кулинарния конкурс между групите във фестивала, а след това ще демонстрират и умения пред публиката.

ПРОГРАМА

 

__

 

ПЕТЪК, 9 ЮНИ

 

10:00 – 12:00 Зала „Ректорат“, СА “Д. А. Ценов“ - Свищов

 

Симпозиум „Древното наследство в България“: Представяне на непознати древни съкровища и античното културно наследство в Мизия и Нове. Доклад на лауреата на фестивала Проф. Пьотр Дичек за последните открития на археолозите в Нове и Мизия. Почетен караул от легионери на Legio I Italica и Dux Anticaе.

 

20:00 - 21:00 Градска градина, малка сцена до читалището

 

Представяне на групите за възстановки, участващи във фестивала. Освещаване на знамената с тържествена церемония.

 

Огнено шоу на „Феникс“

 

След 21:00 Градска градина, Площад „Алеко”

 

Тържествен марш на групите под светлините на факлите в алеята на Градската градина до площада

 

___

 

СЪБОТА, 10 ЮНИ

 

Античен град Нове

 

09:00 – 21:00 Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители

 

09:30 –10:00 Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора.

 

10:00 – 11:00 Церемония по откриването: Освещаване на мястото на фестивала – Принципията, запалване на огъня на фестивала. Кметът връчва символите на Нове на Императора. Представяне на групите, участващи във фестивала.

 

11:00 – 14:00 Сутрешно шоу: Древни изкуства, занаяти, спортни игри;

 

Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане, шев на древни облекла, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, стрелба с лък, антична военна подготовка за малчугани и големи. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.

 

Настолни игри и зарове: демонстрация на антични настолни игри от Рим и Ориента. Турнир ”Novae Open” по Рота и Дама за всички желаещи – за наградите на фестивалните спомоществователи.

 

12:00 – 13:00 Готите – врагове и федерати. В хаотичните и брутални времена на 4-ти век в Европа се появява нова сила. Хуните от Централна Азия атакуват и подчиняват много племена в степите между Европа и Азия. Ужасените готи и съюзните им племена нахлуват през Дунава в Римската империя, Балканите отново се превръщат в бойно поле. Империята вече не е в състояние да прогони варварските племена от своите територии. Готите се заселват в провинция Мизия като „съюзници“ (федерати), получават субсидии и в замяна пазят границата. Презентация на Legio I Italica, Asociacia Cultural Tomis и Dux Anticae.

 

Посетителски център „Нове“, античен град Нове

 

16:00 – 17:00 Тур с екскурзовод „Потайностите на античния Нове“: разходка с гид и разказ за възникването, разцвета и упадъка на римския легионен лагер и късноантичния град Нове. Посетителите ще научат и ще разгледат тукашните: хипокауст – римското подово отопление, принципия – щаба на легиона, латрина – римската обществена тоалетна, баптистерий – пристройката за кръщение до църквата, валетудинариум – римската военна болница.

 

Античен град Нове

 

17:00 – 20:00 Следобедни представления: демонстрации, танци, обичаи и ритуали.

 

17:00 – 17:15 Ритуал по полагане на военна клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранци. Възстановеният ритуал в изпълнение на домакините от Legio I Italica показва непреходния характер на военната клетва в името на родината, сънародниците, братята по оръжие.

 

17:15 – 17:45 Презентация на облекло и оръжие на траки, даки, гети. Asociacia Cultural Tomis, Histora Renascita, Багатур, Величие

 

17:45 – 18:00 Пантомимен спектакъл на Групо Сторико Романо

 

18:00 – 18:45 Големите гладиаторски игри „Колизеум“: гладиаторите от всички участващи групи ще се състезават в категориите „най-атрактивен двубой“ и „гладиатор на народа“ за гласовете на публиката. Драматичната сцена “Гладиаторът - машината за смърт”. Непобедимият и непокорен гал е продаден на прочут ланиста за арените на Рим. Той тръгва към сърцето на империята, за да го завладее. “Двамата тракийци” – историята на пленените траки, превърнали се в легендарни гладиатори. Шоуто на гладиаторската школа от Тракия, покрито със слава в арените на Рим. И още уникални истории за гладиатори, чест и слава.

 

18:45 – 19:00 Сцената „Новият префект на Нове“ на Gruppo Storico Romano. Сцената показва назначаването на префекта на Novae, което съвпада с обиколката на императора в провинция Мизия. Императорът, придружен от консул, ликтори и весталки от Рим представя новия префект на войската, администрацията и гражданите на Нове.

 

19:00 – 19:15 Сцената „Племенен съвет провъзгласява новия вожд“ на „Антична Тракия“.

 

19:15 – 19:45 Спектакъл на Багатур и Пагане „На върха на острието“. Виртуозна стрелба, двубои, смразяващи кръвта, бързина, сила, динамика.

 

19:45 – 20:00 Връчване на наградата „Златен Орел“ за опазване на културно-историческото наследство на Проф. Пьотр Дичек от Изследователския център за античността на Югоизточна Европа към Варшавския университет. Laudatio за лауреата на фестивала с огромен принос за изследването на Нове.

 

20:00 – 20:45 Голямата битка между варвари и римляни: Една кампания в лимеса на Истър След поредните провокации на варварските племена римските легиони нахлуват отвъд Дунава и се насочват към полевия лагер на обединената армия на даки и сармати. Вождът на варварите призовава за победа и обещава богатата плячка от римските крепости да се подели между войните-победители. Римският генерал вдига морала на легионерите с адлокуцио – вдъхновяваща реч и призовава за разгром на вероломния и подъл враг. Възползвайки се от разногласията между съюзниците-варвари, римляните нанасят светкавичен удар и печелят битката, но не и войната. Мистичен завършек на битката ще сложат виртуозните огнегълтачи от Феникс!

 

След 21:00 Танцов визуален огнен спектакъл „Благодаря, България!“ Впечатляващо зрелище, синтез на танц, огън, история, 3D-mapping и оръжия!

 

___

 

НЕДЕЛЯ, 11 ЮНИ

 

Античен град Нове

 

09:00 – 13:30 Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители

 

09:15 – 9:30 Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора

 

9:30 – 13:30 Сутрешно шоу: Древна римска кухня, изкуства, занаяти. Демонстрация на антична кухня. Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане, шев на древни облекла, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, стрелба с лък, антична военна подготовка за малчугани и големи. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.

 

09:45 – 10:30 „Одрисите в мир и война“ – един спектакъл на сдружение за историческa реконструкция “Величие“. В програмата - битки и ритуали, умения и военна тактика, тракийски тържества.

 

10:30 – 12:00 Античната кухня: демонстрация на автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред посетители, гости и участници. Риалити-звездите Станислав Иванов и Никола Симеонов, ще изнесат майсторски клас и ще приготвят специалитета на фестивала! Дегустация на публиката до последна троха и лъжица.

 

12:00 – 13:00 Състезания за сила и бързина ”Novae Open” за участниците и публиката за големите награди на партньорите на фестивала.

 

13:00 – 13:15 Легионери от Legio I Italica, Legio XI Clavdia, Legio V Macedonica - най-верните на Император Клавдий, получават дипломи за уволнение. След опита за покушение над Император Клавдий, легионерите са почетени и наградени за ролята си в разкриването на заговора като са оземлени в провинциите Дакия и Мизия.

 

13:15 – 13:30 Загасяне огъня на Фестивала, награждаване на участниците. Обща снимка на участниците пред Светилището на знамената в Нове. Закриване на Фестивала.

 


Ключови думи
Орел на Дунава
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати