Сряда, 14 Сеп 2022
            
Общество Свищов

Над 120 възстановчици съживиха античната история в римския град Нове край Свищов

  13.06.2022 14:46
Над 120 възстановчици съживиха античната история в римския град Нове край Свищов

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“, прповеждан в римския град Нове край Свищов, събра за шестнадесети път любителите на древната история. В три поредни дни над 120 реенактори от Италия, Румъния, Англия и България демонстрираха умения, облекла, оръжия и традиции, потапяйки се в античната история. Зрелищни гладиаторски възстановки, битки между римляни, готи и варвари, антична кухня, занаят, ритуали и игри – това бяха само част от приключенията в тридневната програма на Фестивала.

Старт на XVI издание на „Орел на Дунава“ бе даден в античния град Нове от кмета на Свищов Генчо Генчев и император Нерон, с церемония по запалване на фестивалния огън и освещаване на бойните знамена на реенакторските групи. Специален гост сред участниците бе британският журналист, писател и актьор Стивън Кокингс, който бе провъзгласен за тазгодишния лауреат на наградата „Златен Орел“ за популяризирането на античното наследство. Наградата му бе връчена на специална церемония от председателя на Общински съвет - Свищов д-р Кристиян Кирилов.

Фестивалът в древноримския град Нове се организира съвместно от Съвета по туризъм и Община Свищов и има за цел развитието на културния туризъм и популяризиране на историческото наследство в района. За поредна година към организираното събитие имаше голям интерес и въпреки двугодишните предизвикателства на пандемията, шестнадесетото издание на „Орел на Дунава“ отново беше изключително успешно.


Ключови думи
Орел на Дунава
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати