Събота, 10 Сеп 2022
            
Общество Свищов

Непознати древни съкровища и интересни факти за античното културно наследство на България и Югоизточна Европа представиха в Стопанска академия

  10.06.2022 11:37
Непознати древни съкровища и интересни факти за античното културно наследство на България и Югоизточна Европа представиха в Стопанска академия

На 10 юни 2022 г. в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се проведе симпозиум „Древното наследство”, посветен на проблемите на културното наследство, културния туризъм, историята, археологията и античното военно дело. Негови организатори бяха Община Свищов, Историческият музей в дунавския град, Съвет по туризъм – Свищов и Стопанската академия. Форумът бе първото събитие от програмата на 16-то издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”, който се провежда в периода 10-12 юни 2022 г. в Свищов.

Научното събитие бе открито от ректора на Свищовското висше училище проф. Марияна Божинова, която отправи приветствие към всички участници. В рамките на симпозиума бяха представени непознати древни съкровища и интересни факти за античното културно наследство на България и Югоизточна Европа. Презентирани бяха проекти за жива история и културен туризъм по река Дунав. Участници в конференцията бяха археолози, историци, писатели и академични преподаватели. Сред тях бе Стивън Кокингс – световноизвестен британски журналист, писател, редактор, исторически консултант, актьор и лауреат на наградата „Златен Орел”. Той предизвика интереса на участниците и гостите на форума с представянето на римска военна диплома на войник от Първа Тракийска кохорта.

Презентация на тема „Неизвестни древни съкровища и античното наследство на Нове” направи д-р Марин Маринов, уредник в Исторически музей – Свищов. За валоризацията на културното наследство в регион Ulpia Оеscus-Novae говори д-р Гавраил Гавраилов от фондация Блу Линк, а значението на историческите фестивали за местното икономическо развитие разясни гл. ас. д-р Стефан Проданов от Съвета по туризъм и преподавател в Стопанската академия. С презентации и доклади в симпозиума участваха и други академични преподаватели от Свищовската академия. Доц. д-р Александър Ганчев представи анализ на елементите на бойния план в античността, а доц. д-р Петя Иванова презентира съвременните тенденции при популяризиране на културното наследство чрез събитиен туризъм. Боряна Станчева и Мария Цанкова от АДО „Дунав” пък представиха проекта „Жив Дунавски Лимес”. В симпозиума участва и Димитър Шишиев – богослов и историк от Папски Университет Грегориана в Рим. Той представи два доклада – „Император Константин I Велики и възходът на Християнството” и „Римската пътна система и християнското поклонничество през IV век”.

Тридневният фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ се провежда за първи път след двегодишно прекъсване, дължащо се на пандемията от COVID-19. Той е първият форум в България и на Балканите, посветен на античната история и античното културното наследство. Тазгодишното издание на фестивала ще събере за пореден път в Свищов любителите на древната история, възстановките и приключенията, като в неговите рамки на няколко сцени в античния римския град Нове бойни умения, военна сила, автентични оръжия, танци и антични облекла ще покажат над 120 реенактори от Италия, Румъния, Великобритания и България. Сред участниците личат имената на утвърдени групи за исторически възстановки и демонстрации като Групо Сторико Романо (Италия) , Асоциация „Garda Apulum” (Румъния), Сдружение „Антична Тракия“ (България), Асоциация „Terra Dacica Aeterna” (Румъния), Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” (България), Oгненa формация „Феникс” (България), Сдружение „Dux Anticaе” (България) и домакините от Първи Италийски легион (България).


Ключови думи
Стопанска академия Орел на Дунава
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати