Събота, 02 Сеп 2023
            
Велико Търново Култура

Започва Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“

  03.06.2023 06:26
Започва Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“

Философията и целта на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ 2023 е в тясна връзка със Стратегията на Община Велико Търново културата да бъде приоритет. Уникалният формат на фестивала е доказал своята оригиналност в годините. Програмирането на театралния афиш и събитията от новосъздадения съпътстващ модул за период от три месеца поддържа интереса към форума. Зрителите имат достъп до културен продукт за продължителен период от време, а  единствената награда, която  се връчва на фестивала, е Наградата на публиката – тя  избира най-добрия спектакъл. Този формат е високо оценен от професионалните театрали в България и в чужбина, които определят форума като театрален празник, посветен на зрителите, а не на критици, журита и специалисти. Вече установената традиция предполага представянето на спектакли както от цялата страна, така и от чужбина – Италия, Норвегия и Турция. Селектираните представления са подходящи за семейна публика и са подбрани така, че да подпомагат  естетическото, духовното и емоционално развитие на децата.

Спектакълът за открити градски пространства „Пешеходна зона“ е програмиран като първото събитие от фестивала и ще се представи в деня на откриването на 3 юни от 10:00 ч. в парк „Дружба“, от 10:40 ч. в парк „Марно поле“ и от 11:00 ч. в парк „Асеневци“. Веднага след официалното откриване фестивалната публика ще се срещне с актьорите от Държавен куклен театър – Русе и техния най-нов спектакъл „Червената шапчица“.

Петото издание на фестивала е категорично доказателство за устойчивостта на МКТФ „Лято, кукли и приятели“. Това мотивира артистичния директор на театралния форум Веселин Василев от Театър ВЕСЕЛ  за създаването на съпътстващ модул в рамките на фестивала, който включва разнообразни  допълнителни събития. Именно с тези събития се обогатява присъствието на различни по жанр изкуства, свързани с кукления театър. „Сцена и кукли“ е изложба на Наталия Гочева – един от водещите сценографи у нас и в чужбина. „25 години с куклите на Театър ВЕСЕЛ“ е другата уникална изложба с театрални кукли от спектакли на Театър ВЕСЕЛ. В юбилейната 25-а годишнина на куклената трупа ще бъдат експонирани оригинални творби – куклени персонажи на сценографите Лидия Къркеланова, Стефка Кювлиева, Емелияна Тотева и Наталия Гочева, работили за спектакли на Театър ВЕСЕЛ. Изложбите ще бъдат представени в ХГ „Борис Денев“. Интересът към кукленото театрално изкуство ще бъде провокиран и чрез спектаклите за възрастни „Концертът“ и „World Stars Show“. Част от съпътстващата програма на фестивала е и Пътуващият музей на куклите „Приказки на колелета“, който ще се позиционира в откритото пространство на площада до Стамболовия мост. Бившата ПТС, реформирана и превърната в своеобразна капсула на времето, ще отведе малките зрители в света на приказките. А Авторската вечер е среща с Магда Борисова – драматург, писател и създател на романи за деца и театрални пиеси.

Основен и дългогодишен партньор в реализиране на фестивала е Фондация „Арт лято“. Спектаклите ще се играят на нейната лятна сцена. Художествена галерия „Борис Денев“–Велико Търново е другият основен партньор. При неподходящи атмосферни условия спектаклите ще бъдат представяни на сцената на Народно читалище „Искра – 1896“ – също партньор на фестивала. Времевото позициониране на пътуващия  музей „Приказки на колелета“ през август съвпада с провеждането на най-младия фестивал във Велико Търново – „48 часа Варуша юг“. Това ще спомогне за обмен на публики и обогатяване на фестивалите със събития, насочени към всички възрасти.

Спектаклите и събитията от програмата на фестивала „Лято, кукли и приятели“ са безплатни за зрителите. Фестивалът се организира от Куклен театър ВЕСЕЛ – Велико Търново и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Международният форум е събитие от Културния календар на Община Велико Търново.

За допълнителна информация – 0878 790 549 или на Фейсбук страницата на Театър ВЕСЕЛ.


Ключови думи
Лято кукли и приятели Театър ВЕСЕЛ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати