Четвъртък, 31 Авг 2023
            
Горна Оряховица Други

Празникът на горнооряховския суджук започва с балканска вечер, Меди и Галена взривяват феновете на фолка

  01.06.2023 14:10
Празникът на горнооряховския суджук започва с балканска вечер, Меди и Галена взривяват феновете на фолка

Попфолк изпълнителите Меди и Галена ще са големите звезди в тазгодишното издание на Празника на горнооряховския суджук. Апетитната веселба ще се проведе до паркинга на Летния театър в рамките на 3 дни – 9, 10 и 11 юни, като ще бъде открита официално в събота, 10 юни. Същата вечер ще са участията на Меди и Галена, съответно от 20 ч. и от 21.30 ч.

Севлиевската духова музика с ръководител Пламен Драшков в 18 ч. и Жоро Любимеца в 19 ч. ще подгреят публиката за попфолк звездите, но през целия ден, както и през другите два, всеки гост ще може да намери в програмата по нещо по свой вкус. 

Петъчната вечер е балканска. Старта в 17 ч. ще даде DJ Jeryco, а последователно след него на сцена ще излязат съставите при НЧ „Братя Грънчарови 2002“, Ваня Вълкова (19 ч.), Аристос Константину (20 ч.) и Катарина Живкович (21.30 ч.).   

Програмата в съботния ден започва в 10 ч. с хороводна китка, представена от НЧ „Иван Вазов 1893“ в Първомайци. Във времето до 11 ч. и официалното откриване сцената е за ФК „Българка“ при НЧ „Съединение 1888“ – Драганово, квартет „Калатина“ при НЧ „Пробуда 1904“ – Горна Оряховица, мажоретен състав „Българче“ при ОУ „Иван Вазов“. След официалната част следват формация „Мераклии“ с тяхното шоу на тъпани, ФА „Сидер войвода“, хор „Росна китка“, ТФК „Балканика“, клуб за народни танци „Жива вода“, ДТС „Северняче“ и индивидуални фолклорни изпълнители. ВС „Гласове“ при горнооряховския Младежки дом, балет „Калина“ при НЧ „Напредък 1869“, балет „Грация“, Кристиян Менев,  DJ Jeryco също се включват в програмата.

Много игри, свързани, разбира се, със суджука, ще текат в съботния ден - Игра за табиетлии, Суджукарски пъзел, Суджукарско надиграване, Суджукарска щафета, Суджук под ключ и др. Свой щанд ще разположи Историческият музей, а всеки, който си купи сувенир от него, ще има правото да участва в томбола. Тя ще се тегли на всеки час. В т. н. Суджукарско дърво на късмета гостите ще могат да пробват късмета си и в неделя.

И тази година ще има обособен кът на занаятчиите, които са от общините Габрово, Троян, Сливен, Добрич, Казанлък, Велико Търново и Горна Оряховица. Всеки гост ще може да разгледа и да участва в Грънчарска работилница, Работилница „Сръчни ръчички“, където ще се изработват изделия от плат, Работилница „Куклите на Мария“, Работилница за накити и аксесоари за деца, Работилница за бижута с естествени цветя, Работилница за пленете на сувенири от царевична шума, Работилница „плъсти“, Работилница „Копанарство“ - изработка на дървени съдове, Работилница „Две ръце“ - лята керамика и рисуване на сувенири, Ателие „Фриволите“, Работилница „Аквареалности“ - изработка на картичка, рисуване и работа с дърво, Ателие „Красива“ – изработка на натурални сапуни и Ателие за рисуване с къна.

Ще има подреден кулинарен кът „Фолклорна трапеза с характерни ястия от горноряховския край“ – дрипави баници от Върбица; пърленки (ще се изработват на момента на огнище с дърва) и погачи от Правда (домакините ще осигурят ароматни билки, като всеки, който желае, ще може сам да си приготви шарена сол и да поръси изпечената пърленка); зрял фасул по горнооряховски.

ДЮТС „Пъстреница“ от Долна Оряховица ще зададе тона на настроението в третия ден от Празника на горнооряховския суджук, а Група блок флейта към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Горна Оряховица, народни песни в изпълнение на Рая Исянкова и Александра Пулова, танците на „Елбетица“ , ВШ „Мамма Мия“,  хор „Раховец“ при КП „Раховец“ и ВС „Мюзик саунд“ ще го поддържат. Малко преди закриването на празника, предвидено за 14 ч., на сцена ще излезе фолклорният оркестър при СУ „Вичо Грънчаров“.

Празникът на горнооряховския суджук се провежда за 16-и път. Той се реализира в партньорство между Община Горна Оряховица, Министерство на земеделието и трите фирми - "Родопа", "Боби" и "Стефанов".


Ключови думи
Празник на горнооряховския суджук
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати