Неделя, 07 Авг 2022
            
Горна Оряховица Общество

В Горна Оряховица празничният маратон през май започва с разсола в Първомайци и завършва със суджука в началото на юни

  07.05.2022 10:15
В Горна Оряховица празничният маратон през май започва с разсола в Първомайци и завършва със суджука в началото на юни

Най-наситеният с празници месец май е особено натоварен за Горна Оряховица заради празника на града и идващия веднага след това празник на суджука, който тази година ще е на 3, 4 и 5 юни.

Празничният маратон ще започне всъщност в Първомайци. На 7 май селото организира за седми път кулинарния празник, посветен на емблематичната сборджийска манджа. Освен готвене на открито, дегустации и кулинарни изложби, гостите ще видят и богата програма от фолклорни изпълнения. Началото е в 10 часа на площад „Съединение”.

Седмица по-късно Върбица предлага своето кулинарно изкушение – петия празник на дрипавата баница, на който се очакват над 200 всевъзможни баници.

Междувременно в Горна Оряховица започват изпращанията на 12-класниците по училища, а на 24 май ще бъде и дефилето на абитуриентите по червения килим пред Общината. Този път всички зрелостници на горнооряховските гимназии ще се представят в един ден, а сутринта ще мине и празничното 24-майско шествие на всички училища.

Празникът на Горна Оряховица тази година ще е по-семпъл в сравнение с годините преди пандемията, като този път ограниченията се налагат от финансовата криза. Ще продължи традицията на 28 май, когато е ден за почит към Македончето и загиналите горнооряховчани, да има военен ритуал и заря-проверка на площад „Георги Измирлиев” от 21 часа.

Празничният 29 май си започва с литургия, както винаги. После се открива изложбата на тазгодишната „Живописатира” и още събития. Вижте ги тук. Паралелно се подготвя и празничната програма за празника на суджука, където по традиция се залага на фолк изпълнители.


Ключови думи
Празник на горнооряховския суджук Празник на Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати