Вторник, 29 Авг 2023
            
Горна Оряховица Други

Кадър на Археологическа школа „Ряховец” стана Студент на годината в „Хуманитарни науки” на Софийския университет

  30.05.2023 15:56
Кадър на Археологическа школа „Ряховец” стана Студент на годината в „Хуманитарни науки” на Софийския университет

Йоанна Катрева, която откри любовта си към археологията в Археологическата школа на крепостта Ряховец, бе избрана за Студент на годината 2023 в категория „Хуманитарни науки” на Софийския университет. Конкурсът се организира от Студентския съвет на най-старото висше учебно заведение у нас. Номинираните студенти и докторанти се оценяват от жури, чийто председател е ректорът проф. Анастас Герджиков, а в състава му влизат представители на всички катедри. Ректорът е и патрон на конкурса и участва в официалната церемония по награждаването. Йоанна не успя да получи лично наградата си, от нейно име я  прие ръководителят на Катедрата по археология доц. д-р Даниела Стоянова.

Сред победителите тази година е едно момиче, родено в Горна Оряховица и започнало научния си път на крепостта Ряховец. Йоанна Катрева се включва в първите сезони на Археологическата школа, основана от ръководителите на проучванията Илиян Петракиев и Мая Иванова. Тогава тя е 10-класничка в Езиковата гимназия във Велико Търново. Любовта към историята и археологията я отвежда в Историческия факултет на Софийския университет и днес тя вече е студент в IV курс, специалност „Археология“. Продължава да участва всяка година в разкопките на горнооряховската крепост и то давайки своя научен принос. Йоанна се интересува от интердисциплинарните изследвания и тази година заедно с Илиян Петракиев правят опити за поленов анализ на находките. Нещо, което тя е изучавала при специализация в Германия. Йоана Катрева участва в откриването на последната изложба на Исторически музей – Горна Оряховица, която представи резултатите от последните археологически сезони на крепостта.

Кратката визитка на Йоанна при номинацията й за наградата включва специализации в Института по биоразнообразие и екосистеми към Българската академия на науките, както и в Лабораторията по археоботаника в Хеменхофен към Държавна служба за културно наследство Баден-Вюртемберг. Заема длъжността техник към секция „Палеоботаника и поленов анализ“ в Института по биоразнообразие и екосистеми. Изследва материал от V хилядолетие пр. Хр. от селищна могила при с. Юнаците, общ. Пазарджик с цел установяване на климатични промени и антропогенен натиск, както и реконструкция на ландшафта около могилата, предпочитани ресурси и диета. Взима участие в различни спасителни и редовни археологически проучвания на обекти от праисторическата, късноантичната и средновековната епохи като стажант-археолог.

Йоанна е първият студент по археология, излязъл от Школата и се очертава като много сериозен и задълбочен учен. Вече имаме и други студенти. И дори само това да е ползата от нашата школа – заслужава си, коментира археологът и зам. ръководител на екипа, изследващ Ряховец Мая Иванова.


Ключови думи
йоана катрева Ряховец студент на годината
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати