Петък, 16 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Музеите в Горна Оряховица, Велико Търново и Русе участват със съвместен проект за крепостта Ряховец в международен колоквиум в Румъния

  16.06.2022 15:45
Музеите в Горна Оряховица, Велико Търново и Русе участват със съвместен проект за крепостта Ряховец в международен колоквиум в Румъния

От 16 до 19 юни 2022 г. ще се проведе III Международен колоквиум „Светилища и култови места от желязната епоха“ на тема „Опис, дарения и ритуали в предхристиянските храмове и свещени места на континентална Европа и в Средиземноморието (VII в. пр. Хр. – II в. сл. Хр.)“.

Международната среща ще се проведе в Учебния център на фондация Dacica в град Алун (в близост до дакийската столица Сармизегетуза) Румъния. Колоквиумът е организиран под егидата на ХХХ-та комисия на Union Internationale des Sciences Prehistoriques et Protohistoriques (UISPP) от Западния университет в Тимишоара и учебен център на фондация Dacica (CSFD).

Археолозите Върбин Върбанов (РИМ – Русе), Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново) и Мая Иванова (ИМ – Горна Оряховица) щe представят презентации за късноелинистическия период (II – I в. пр. Хр.) на крепостта Ряховец, съобразно откритите през годините археологически структури и находки. Ще бъде представен и тракийски обект от II в. пр. Хр. –  I в. сл. Хр. под римска крепост Сексагинта Приста (Русе).

Откритите находки, сред които амфорни дръжки с печати и монети, свидетелстват за важното място на крепостта Ряховец като търговски център през елинистическия период. В селището под римската крепост в Русе също са открити значително количество амфорни дръжки, което показва, че то е един от големите търговски центрове по Долен Дунав.

В рамките на презентациите ще бъде представена и дейността на Археологическа школа „Ряховец“, като идеята на археолозите е да се потърсят партньорства за съвместна международна дейност.

 


Ключови думи
Исторически музей Ряховец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати