Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Нови находки подкрепят хипотезата за кумански некропол под Ряховец

  30.06.2022 14:48
Нови находки подкрепят хипотезата за кумански некропол под Ряховец

Археолозите все още са в очакване на държавно финансиране за своите проекти, но в Горна Оряховица разкопките вече започнаха. И новите находки подкрепят смелата преди няколко години, а вече съвсем сериозна хипотеза за куманско присъствие в средновековната крепост Ряховец.

Археологическо лято 2022 започна миналата седмица с подновяване на проучванията на Източния некропол край Ряховец. Той бе открит случайно при рекултивацията на старото сметище миналата година. При проведените тогава спасителни разкопки учените откриха няколко гроба, при които се наблюдават отклонения от християнските погребални практики и подкрепиха вече съществуващата теза за късно номадски етнос, който е обитавал района. Трупополагане, което не е характерно за християнството, следи от огън, вероятно за ритуално пречистване, череп от кон и крава, метални предмети и монети откриха археолозите в предходния сезон. Некрополът е добре датиран съобразно откритите монети от началото на 13 век, като се предполага, че е свързан с куманите, които са имали важна роля във Второто българско царство.

Миналата година бяха открити 8 гроба. Антропологичното изследване на намерените в тях скелети, направено от д-р Надежда Атанасова от БАН, дава сведения за шест мъжки и два женски индивида на зряла възраст около 40-50 години, като при мъжките се установяват следи от преживени фрактури.

Първата находка от тазгодишните разкопки е гроб на един вероятно доста по-млад индивид. Тепърва предстои антропологичното изследване. Със сигурност обаче става въпрос за гроб, в който са извършени погребални практики като при гробовете открити миналата година. Интересно откритие за този сезон е и една яма, в която археолозите са открили ножица, а под нея кости от говедо. Ямата е в етап на проучване.

Ще търсим повече информация и примери за подобни находки в научната литература. Със сигурност обаче некрополът вече предизвика научния интерес на колегите и си заслужава проучването, коментира археологът Илиян Петракиев, който ръководи проучването на некропола, както и разкопките на крепостта Ряховец. Общо 35 са разкритите до момента структури. Ще са ни необходими поне още година-две, за да проучим некропола, казва още Петракиев.

Подновените проучвания на Източния некропол се финансират с 15 000 лева от Общината. Парите ще стигнат за 15 дни работа, но екипът възнамерява да продължи още седмица-две на доброволни начала. Тази година с археолозите работят и студенти. Ния Велчева, която току-що завърши II курс „Археология” във ВТУ, е с екипа от 2018 г., като част от Археологическата школа. За първи път на разкопки са две първокурснички - Пламена Савова от Павликени и Гергана Григорова от Русе. Работата е много, проучванията стават бавно и методично, като се работи само на ръка. Така че всяка помощ е много ценна. Бъдещите учени пък трупат важен опит.

Докато работят по некропола, археолозите се надяват да получат финансиране за разкопките на самата крепост. От три години се разчита само на средства от Министерството на културата. Проектът на екипа е допуснат до разглеждане, но все още се чака окончателното одобрение. С правителствените трусове в момента то може и още повече да се забави, а и без това Археологическо лято 2022 вече много закъсня.

Исторически музей – Горна Оряховица кандидатства с два проекта. Първият е на Илиян Петракиев за разкопките на крепостта, за който се очаква финансиране от близо 32 хиляди лева. Другият проект е с ръководител Мая Иванова за 13 хиляди лева за теренни издирвания в землищата на Първомайци и Долна Оряховица. Такива издирвания бяха направени северно от Ряховец преди няколко години, но след това проектите не получават финансиране и са замразени. Сега проектът е разширен и за землището на Долна Оряховица. В Етнографския музей там се съхраняват случайно открити през годините керамични фрагменти от различни епохи, като най-вероятно те са част от нерегистрирани археологически обекти в близката околност, обяснява Мая Иванова. Като естествено продължение на Археологическата школа, която се организира всяка година на крепостта Ряховец, ученици ще бъдат включени и в теренните издирвания, за да се запознаят и с този метод на изследване в археологията. Подкрепа за идеята вече са дали СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров”, както и кметство Долна Оряховица. Остава и Министерството да финансира проекта.

Археолозите очакват до месец да имат резултат дали и доколко ще бъдат финансирани проектите им. Развоят на правителствената криза обаче не може да бъде прогнозиран и дали някой ще се сети за науката в този момент не е много сигурно.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
разкопки Източен некропол Ряховец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати