Вторник, 24 Яну 2023
            
Горна Оряховица Други

Ученици от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ се включиха в археологическата школа „Ряховец 2022“

  25.10.2022 12:47
Ученици от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ се включиха в археологическата школа „Ряховец 2022“

В края на миналата седмица 11 възпитаници на Профилираната езикова гимназия във Велико Търново проведоха занятие на терен в Горна Оряховица и станаха свидетели на откриването на изцяло запазен глинен съд за съхранение. Предполагаемата датировка на съда е XI век. Водени от своя учител по история и философия Драгомир Дачев, 11-класниците и 12-класниците от профил „История и цивилизации“ посетиха крепостта „Ряховец“ по покана на Пламен Мадемов, директор на Историческия музей в Горна Оряховица. Групата бе посрещната от ръководителя на разкопките археолога Илиян Петракиев и зам.- ръководителя Мая Иванова. Двамата изключително умело провокираха интереса на младежите в първото за тях посещение на археологически обект в процес на проучване.

Кои са задължителните правила за работа на терен, каква е последователността на извършваните дейности, какви уреди и помощни средства използват археолозите, как външният вид на находката помага за датировката й научиха гимназистите от Йоанна Катрева. Възпитаничката на ПЕГ (профил английски и френски език) в момента е студент IV курс археология и един от най-перспективните млади изследователи в страната.

„Удовлетворен съм от отношението на домакините, от новите знания на учениците и от интереса към професията, която за някои от тях е мечта“, обобщи Драгомир Дачев.


Ключови думи
археологическа школа Ряховец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати