Събота, 26 Авг 2023
            
Горна Оряховица Други

„Глобъл Клинър” поиска прекратяване на договора, търси се нов чистач за Горна Оряховица

  27.05.2023 17:07
„Глобъл Клинър” поиска прекратяване на договора, търси се нов чистач за Горна Оряховица

Близо година преди изтичане на договора, фирмата, която почиства Горна Оряховица и селищата в общината, е поискала прекратяването му заради невъзможност да изпълнява услугата при сегашните цени. Ръстът на минималната работна заплата и инфлацията са направили така, че парите по сегашния договор не могат да покрият разходите за дейността, твърдят от „Глобъл Клинър” и искат или индексация, или прекратяване на взаимоотношенията с Общината. В крайна сметка е постигнато споразумение фирмата да продължи да си изпълнява задълженията, но Общината да стартира процедура за избор на чистач за следващите пет години.

Новата фирма, която ще почиства, ще трябва да въведе различен модел за събиране на отпадъците. Предвидено е в града да се поставят 300 нови съда за смет от типа изцяло затворени и отварящи се с педал. Новите контейнери се използват отскоро в големите градове, включително и Велико Търново. За тяхното обслужване трябва и различен тип техника. Изискванията са фирмата да разполага с 4 машини за обслужване на съдове тип бобър, една машина за новия тип съдове за смет и т.н. друга техника и съдове, изброени в спецификацията

Поръчката вече е пусната и оферти могат да се подават до 23:59 часа на 2 юни. Отварянето им ще е на 5 юни.

Хубавите намерения за модернизиране на системата за сметосъбиране обаче си вървят и с някои рискове. Прогнозната стойност за разходите, които ще трябва да се правят за дейността, е увеличена с над 100% в сравнение със сегашните договори.

В момента „Глобъл Клинър” почиства по два договора – един за град Горна Оряховица, който е на стойност 3 325 000 лева без ДДС за пет години, а другият е за останалите населени места и той е за 2 916 666 лева без ДДС. Общо за петте години по тези договори са предвидени 6 241 666 без ДДС. Новата поръчка е обединена за града и общината и е с прогнозна стойност 13 милиона лева.

Прогнозната стойност на договора е на база пазарни проучвания, които са направени преди това. В процедурата, която също минава по ЗОП и се обявява в сайта на Агенцията по обществени поръчки, са участвали четири фирми. Приета е най-ниската оферта, която е за 2,6 милиона лева на година. На тази база е изчислена и прогнозната стойност на поръчката за избор на нов чистач.

Как ще се справи общинският бюджет с два пъти по-големи разходи, това няма ли да стане причина за драстичен скок на такса смет, попитаха общински съветници от „БСП за България” на последното заседание на ОбС. Те настояват за дебат по един толкова важен въпрос, касаещ голяма част от собствените приходи на Общината. Независимо че обявяването на обществени поръчки е изцяло в правомощията на кмета, политиките би трябвало да се обсъждат от всички, настоява опозицията.

На този етап не обсъждаме вдигане на такса смет. Няма и риск за тазгодишния бюджет, тъй като нов договор ще имаме вероятно чак в късна есен. Нашите разчети показват, че можем да се справим и със сегашните приходи от такса смет, коментира след сесията кметът инж. Добромир Добрев. Последната година са събрани 3,2 милиона лева от такса смет. Парите могат да покрият разходите по новия договор и отчисленията за депото. За другите разходи, които се финансират сега от таксата, като част от дейността на общинското предприятие „Пътна инфраструктура и озеленяване”, би трябвало обаче да се търсят други източници. В последните години има тенденция за увеличаване на събираемостта от местните данъци и такси и ще опитаме това увеличение да стане още по-голямо. Има резерв за по-големи приходи и при сегашния размер на такса-смет. Ще подготвим за съветниците пълен анализ, който ще бъде представен на следващото заседание на ОбС, обяснява още кметът.

Междувременно процедурата вече ще е стигнала до отваряне на офертите и ще се знае кои са фирмите, кандидатстващи за дейността. Доста по-късно обаче ще станат ясни и ценовите им предложения. Цената ще е основен критерий при избор на изпълнител за поръчката. Но едва ли някой ще падне много под обявената граница от 13 милиона лева.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Глобъл Клинър
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати