Петък, 25 Авг 2023
            
Култура

Фотографът Явор Калоянов откри изложба в Народното събрание с подкрепата на Димитър Николов и проф. Костадин Ангелов

  26.05.2023 13:55
Фотографът Явор Калоянов откри изложба в Народното събрание с подкрепата на Димитър Николов и проф. Костадин Ангелов

Изложбата „Светлата страна на Луната“ бе открита днес в Европейския кът на Народното събрание. Неин автор е горнооряховският фотограф Явор Калоянов, а гостуването на творчеството му в Парламента стана по покана на народния представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов и с подкрепата на колегата му проф. Костадин Ангелов.  

Изложбата „Светлата страна на Луната“ е първата самостоятелна на Явор Калоянов. Тя включва 19 фотоса с емблематични за региона на Велико Търново места, като основен обект на интерес е Луната. Въпреки че идеята за изложбата е да е изцяло с художествени фотографии, авторът  залага и своеобразна документалистика - всички снимки са необработени, такива, каквито ги е заснел. Така Калоянов запазва тяхната стойност на документ.

Кадрите в „Светлата страна на Луната“ не са заснети с дрон, но Явор Калоянов вече обмисля следващата му изложба да включва именно снимки, направени с летящо устройство.

„Светлата страна на Луната“ вече получи аплодисментите на публиката във Велико Търново и Лясковец, където също гостува по покана на народния представител Димитър Николов.

Професионалният контакт между мен и Явор се зароди преди около 2 г. и прерасна в приятелство. Ще продължаваме да подкрепяме и представяме творчеството на този талантлив млад човек, който е докторант във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Удовлетворен съм, че с подкрепата на колегата проф. Костадин Ангелов осъществихме още една творческа идея на Явор, коментира Димитър Николов.

Явор Калоянов е роден на 19 април 1992 г. във Велико Търново. Завършва СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, а през 2018 г. - магистратура „Рисуване“ във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В докторска дисертация разглежда снимането с дрон като творчески процес. В дисертацията, която Калоянов ще защити през юни, темата за първи път е подложена на толкова обстоен анализ.

Явор Калоянов е един от първопроходците във Великотърновско на снимането с дрон. По програма Еразъм е специализирал в Испания, а в Италия е учил кинематографични изкуства. Точно в Испания започва да снима по-сериозно. С пари, спечелени на бригада в САЩ, купува първия си фотографски дрон. Печелил е конкурс на Американското посолство за снимка, правена по време на студентска бригада. За конкурса Калоянов предложил няколко кадъра от Чикаго и Минеаполис и едната снимка печели първото място.

При днешното откриване Явор Калоянов подари кадър с Патриаршеската катедрала на председателя на Народното събрание - само ден, след като християнският свят посрещна Възнесение Господне.

Снимката ще намери място в кабинета на Росен Желязков.


Ключови думи
Явор Калоянов Димитър Николов проф. Костадин Ангелов Росен Желязков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати