Четвъртък, 10 Авг 2023
            
Други Елена

От парламентарната трибуна Димитър Николов постави проблема с жп гарата в Елена, транспортният министър се ангажира с решаването му

  10.05.2023 12:34
От парламентарната трибуна Димитър Николов постави проблема с жп гарата в Елена, транспортният министър се ангажира с решаването му

Служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев препоръча на Община Елена отново да инициира процедурата, с която да й бъде прехвърлена собствеността върху недействащата железопътна гара в града. Раздвижването по темата дойде след въпрос от народния представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов, който постави проблема в пленарната зала. В резултат в рамките на днешния парламентарен контрол Алексиев заяви готовността си да съдейства за реализирането на проекта на Община Елена, който министърът определи като смислен.

Димитър Николов представи хронологията.

През последните години възрожденска Елена и съставните селища в общината стават все по-притегателен център за любителите на планинския, еко- и кулинарен туризъм. Повече от година мина от получения отказ държавата да прехвърли на Община Елена собствеността на недействащата ЖП гара. Липсата на редовно правителство попречи, но не отказа общинското ръководство и Общинският съвет от намерението им Общината да стане собственик на неизползваните недвижими имоти. 

С Постановление №324 от 23 декември 2003 г. на Министерски съвет експлоатацията на железопътната линия Горна Оряховица – Елена е преустановена и ЖП гара Елена е закрита. От 2004 г. и към момента имотите са частна държавна собственост и се управляват от ДП „НКЖИ“.

През месец май 2019 г. по инициатива на общинската администрация, комисия извършва оглед на чакалнята към жп гарата и долепената към нея административна сграда. Сградата е освидетелствана като негодна за експлоатация, опасна и подлежаща на ремонт. С Решение № 77 / 27.06.2019 г. Общински съвет Елена дава предварително съгласие кметът на общината да инициира процедура по безвъзмездно придобиване на собствеността върху земята и сградите.

До генералния директор на ДП „НКЖИ“ юли месец същата година е изразено желание от страна на общината за безвъзмездно придобиване на имотите заедно с построените в тях сгради. В отговор в общинска администрация постъпва положително становище по процедурата от Генералния директор на ДП „НКЖИ“.
Като обосновка за искането Общината посочва своите намерения сградите да бъдат използвани за нуждите на посетителски информационен център, към който да се изгради буферен паркинг за ползване от гостите на града, като по този начин се намали  трафикът и се реши отчасти проблемът с недостига на паркоместа в централната градска част.

Само Празникът на еленския бут събира близо 30 хил. гости на града и близките населени места, акцентира Димитър Николов.

Институциите - ДП „НКЖИ“ и Министерството на транспорта, дават положително становище за прехвърлянето на собствеността в полза на Община Елена. Министерство на регионалното развитие и благоустройството. За целта кметът на общината изпраща допълнителна обосновка до областния управител.

След като всички стъпки са изпълнени и процедурата по придобиване е почти във финалната си фаза, на 9 март 2022 г. в Областната управа постъпва отрицателно становище от Министерството на транспорта, с което министър Николай Събев отказва искането на Община Елена за придобиване на имотите с мотива, че железопътният транспорт става приоритетен за държавата и се обмисля създаването на бъдещ проект за възстановяване на жп линията Горна Оряховица – Елена. По този начин преписката е прекратена и имотите на бившата ЖП гара са оставени безстопанствени. Единственото, което е направено, е ограждане на основната сграда, но тя продължава да представлява апокалиптична и подтискаща гледка. Покривът на основната сграда е напълно разрушен, в нея са поникнали дървета, прозорците са изпочупени, а вратите са разбити.

Г-н министър, към днешна дата какви са вижданията и визията Ви  относно стопанисването и управлението на този имот, който, по всичко личи, е с отпаднала необходимост и държавата не полага необходимите грижи за опазването му. В същото време Община Елена е лишена от възможността да предприеме нужните действия за ефективното му управление и стопанисване като част от инфраструктурата за обслужване на туристическия поток в града и региона, каза от трибуната народният представител.

Всички стъпки Община Елена да придобие имотите частна държавна собственост, както и на самата гара, са били предприети. Поради нестабилната политическа обстановка през последните години, взетите решения често са противоречиви и непоследователни. Именно тове е причината един добре замислен проект да се окаже несполучлив. Не бих си позволил да дам оценки, но считам за необходима последователна държавна политика особено в сфери, които касаят имиджа на страната ни. Да, проектът на Община Елена е отхвърлен от последното редовно правителство. Предлагам Общината да инициира отново процедурата за прехвърляне на гарата. Ще направя всичко възможно, защото проектът е смислен. Към момента съм разпоредил да се търси вариант поне за поддръжка на тази инфраструктура и на самата сграда. Смятам, че това е правилно и Министерството на транспорта и НКЖИ са отворени при едно последващо иницииране за прехвърляне правото на собственост от страна на Общината, тя да има позитивно развитие, каза от своя страна слежубният министър Христо Алексиев.

Надявам се, че отговорът ви ще удовлетвори местното ръководство и допълнително ще го мотивира да продължи с тази инициатива и да осмисли със съдържание бъдещето на изоставената жп гара, а държавата ще налага един прагматичен, а не екстравагантен подход към тези обекти, репликира Димитър Николов.


Ключови думи
жп гара Елена Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати