Четвъртък, 24 Авг 2023
            
Лясковец Общество

​С танци, стихове и песни децата на Лясковец славиха първоучителите

  24.05.2023 14:19
​С танци, стихове и песни децата на Лясковец славиха първоучителите

Най-любимият празник на учениците – 24 май, тази година беше отново цветен и изпълнен с гордост. И тази година шествие премина по централната улица на града по случай празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Представителното празнично шествие, в което се включиха училищата – над 500 ученици и всички учители, бе водено от фанфарния състав и мажоретките на гимназията. Всички участници в 24-майското шествие, развявайки знаменца, балони и флаери, маршируваха по улица „Трети март“ и централния площад „Възраждане“. Блоковете и на двете училища СУ „Максим Райкович“ и НУ „Цани Гинчев“ предвождаха знаменосци, развяващи гордо знамената на съответното училище, ученици носеха и плакати с ликовете на своите патрони –възрожденските учители архимандрит Максим Райкович и Цани Гинчев. Редицата на отличниците също маршируваше в предните позиции, последвана от всички останали ученици по класове. В предните редици шестваха за последен път като ученици и порасналите момичета и момчета от 12 „а“ и 12 „б“ класове на гимназията със своите класни ръководители. Развълнувани деца и учители с огромни букети махаха на събралата се публика родители и гости на града, аплодиращи празнично шестващите училища.

Празникът се пренесе в салона на читалище „Напредък-1870“, където започна тържеството в чест на Солунските братя, написали нашата азбука преди векове. Родолюбивите наследници на лясковските книжовници поднесоха концерт с много песни, танци, стихове в прослава на българското четмо и писмо.

Те бяха поздравени от кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, която в словото си каза: „Пожелавам на всички здраве и все така с творчески плам да съхранявате българската културна идентичност! На вас, скъпи ученици, освен здраве, пожелавам отлични резултати в овладяването на науките! Помнете своя род и език, и винаги почитайте този ден, защото той е празник на българската чест и сила!“. Пребогатият концерт на децата видя и Областният управител на Великотърновска област инж. Георги Гугучков, който е възпитаник на лясковското начално училище. Празникът на Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, естествено бе открит с „Химн на Кирил и Методий“, в изпълнение на училищния хор на по-голямото школо. Празничната програма на гимназистите включваше също литературна композиция „Голи са без книги народите“, изпълнение на стиховете „Слънцето и книгата“, „Кирил и Методий“, „България“, на песните „Вече мога да чета“, „Аз съм българче“, „Една българска роза“, „Я, кажи ми, облаче ле бяло“, „Пътувам по света“, както и три танца на мажоретния състав „Звездички“, които представиха и нестинарството в традициите на българина. Буровчетата от НУ „Цани Гинчев“ изненадаха публиката с разнообразна програма, включваща тематични с празника изпълнения, с които също славиха делото на първоучителите. Програмата бе подготвена от клубовете за личностно развитие „Родолюбие“, „Прозорец към света“ и „Талантино“. Децата от началното училище изпълниха „Родна реч“, „Звуци и букви“, „Ден, ден славен“, „Златни букви“, „Слава, слава пеем днес“, „Моята родина“ и много други и приключиха празничния концерт с песента „Моя страна, моя България“.

Тържествен концерт в прослава на Кирил и Методий се състоя и в село Джулюница, в самото навечерие на празника. В салона на местното читалище „Пробуждане-1896“ се събраха малки и по-големи деца, за да пеят, танцуват, декламират, да покажат сценки и всичко научено от своите учители. Празничната програма поднесоха възпитаниците на детската градина „Сладкопойна чучулига“ и учениците на Обединено иновативно училище „П. Р. Славейков“. Децата получиха поздравление и от кмета д-р Гецова, която уважи празника им и поднесе също поздравителни адреси на директори и читалищни дейци.


Ключови думи
24 май Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати