Четвъртък, 24 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

Поздрав от инж. Добромир Добрев за 24 май

  24.05.2023 06:38
Поздрав от инж. Добромир Добрев за 24 май

                Уважаеми творци и дейци на българската наука и култура,

                Уважаеми госпожи и господа,

                Скъпи деца и ученици,

. . „И Константин Кирил Философ, заедно със своя брат Методий създаде първата славянска азбука – глаголицата, която беше дадена отгоре. И първата буква беше наречена „Аз“. И в превод от прабългарски означава ПАМЕТ!“. . .
Нека всички помним и бъдем благодарни за великия дар, който ни е даден чрез братята Свети Свети Кирил и Методий и техните ученици. Нашата писменост е с божествен произход, а нашият народ е благословен.            

Днес отдаваме дължимото и на първия български цар за приемането и утвърждаването на кирилската азбука на Свети Климент Охридски, която и досега се ползва от славянските народи. Покръстителят – княз Борис I – Михаил, владетелят, който е прозрял – от два хоровода, български и славянски, от две огнени клади, от два олтара да ги християнизира под един трон. Възможността да създаваме културата и науката си, чрез златните кирилски букви, ни е извела горди и просветени в много трудни и тъмни моменти от нашата история.

Честит празник и Хвала Вам Учители, Просветители, Библиотекари, Музейни, Читалищни дейци, Художници, Журналисти, Творци на Българската наука и култура!!!

От сърце Ви поздравявам с най-светлия и неповторимо Български Празник 24 май - олтар на свещената Азбука, Словото, Изкуството и Културата! Празник - поклон пред нетленното дело на Светите братя Кирил и Методий, създали и завещали ни Свещените Български Букви, с които вече 11 века пишем Историята на Българския Дух - една безсмъртна Вселена от Слово, Мъдрост и Красота!

Бъдете здрави и силни духом, опирайте се на постигнатото и мечтайте със замах!   Вярвайте в себе си и Бъдещето на децата си!

Убеден съм, че трябва да извървим дълъг и много трънлив път към себепознатието - кои сме, какво носим от дълбините на Времето, каква е мисията на нашия талантлив и мъдър народ.

„Мой Български език, чудесен – благословен и жив бъди!”

Честит празник!

Инж. Добромир Добрев                                  

Кмет на Община Горна Оряховица                                     

 


Ключови думи
инж. Добромир Добрев 24 май
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати