Събота, 26 Авг 2023
            
Велико Търново Светски

Музикантът Петко Савов отбелязва 10 г. преподавателска дейност

  23.05.2023 12:47
Музикантът Петко Савов отбелязва 10 г. преподавателска дейност

Великотърновският музикант Петко Савов присъства в музикалния живот на старата столица не само с творчеството си, с клубните изяви и концертите, но и с преподавателската си дейност във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

През 2013 година Савов бе назначен като хоноруван преподавател към катедра "Музика". От тогава води часовете по класическа китара, а по-късно и по изпълнителско инструментално майсторство и камерна музика. От миналата година популярният изпълнител води също лекции и упражнения по хоспитиране и практика.

Връщайки се назад в годините, музикантът си спомня, че не е имал сериозно намерение да се занимава с преподаване, макар да е подготвен за това. Освен, че разполага с голям сценичен опит и многобройни награди като автор и изпълнител, Савов е преминал и през всички необходими степени на образованието, за да упражнява професията. Завършил е като бакалавър във Велико Търново, после с отличие и магистратура в Музикалната Академия (АМТИИ) - Пловдив.

"Истината е, че не съм мислил да ставам учител. Затова и моята преподавателска дейност се развива изяло в университета. За сега не мисля за по-сериозно академично развитие и някакви научни степени. Харесва ми да съм на сцената, да създавам музика. Преподаването е друга емоция, съчетавам ги успешно ", коментира Савов и споделя, че е щастлив да бъде полезен и да предава знания.

Не крие че е горд с работата си. Негови студенти вече са успешни музикални педагози и дори в момента преподават в музикалните училища в Плевен и Русе. За други двама знае, че водят часове по китара в детски музикални школи, друг пък прави видео уроци за китара в интернет.

Савов споделя и за още една годишнина - тази на специалността "Педагогика на обучението по музика", в която той всъщност преподава. Тази година се навършват точно 30 години от нейното създаване.


Ключови думи
Петко Савов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати