Понеделник, 21 Авг 2023
            
Велико Търново Други

С голямо шествие и награди за културни и просветни дейци Велико Търново ще отбележи тържествено 24 май

  17.05.2023 14:49
С голямо шествие и награди за културни и просветни дейци Велико Търново ще отбележи тържествено 24 май

С богата тържествена програма във Велико Търново ще бъде отбелязан 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета, култура и писменост и на славянската книжовност.

В навечерието на светлия празник ще бъде връчени наградите на Общината „Култура“ – за ярки постижения и дебют, и „Св. Патриарх Евтимий“ - за учители и учителски колективи. Церемонията е на 23 май от 18,00 ч. край паметника на Асеневци.

Програмата на 24 май започва в 10,00 ч. с традиционната празнична среща на кмета Даниел Панов с дейци на културата и просветата в ритуалната зала на Общината.

В 10,30 ч. от площад „Велчова завера“ ще потегли традиционното за Деня на буквите шествие с потретите на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици, последователи и на бележити българи. Ще се включат повече от 2000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, общественици, библиотечни дейци, творци, писатели, поети, художници и др.  Шествието ще продължи до сградата на Общината.

В 11,00 ч. кметът Даниел Панов, великотърновци и гостите на града ще посрещнат шествието. Кметът Панов ще произнесе празнично слово и ще връчи общинската награда „24 май“ на изявен зрелостник. Носител на отличието тази година е Даница Христова от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

В 11,30 ч. на сцената на Общината започва празничният концерт на ученици от СУ „Емилиян Станев“ и „Джуниър Бенд“.

Подарък за всички жители и гости на Велико Търново е прожекция на шоуто на Царевец „Царевград Търнов – звук и светлина“. Спектакълът ще започне в 21,30 ч. в празничната вечер.

Част от честването са и абитуриентските дефилета. Те ще се състоят на 24 и 25 май от 18,00 ч. във всеки от дните, а общо 750 зрелостници ще преминат по 200-метров червен килим в центъра на старопрестолния град. По време на дефилетата ще бъдат връчени специалните ленти на пълните отличници, а всеки завършващ училище ще получи и специално послание от кмета Даниел Панов.

Снимка: Ростислав Грънчаров


Ключови думи
24 май
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати