Понеделник, 14 Авг 2023
            
Елена Икономика

Перспективите пред туризма в Елена обсъдиха народните представители Любен Дилов-син и Димитър Николов и кметът инж. Дилян Млъзев

  14.05.2023 19:59
Перспективите пред туризма в Елена обсъдиха народните представители Любен Дилов-син и Димитър Николов и кметът инж. Дилян Млъзев

Възможностите за развитие и популяризиране на културния туризъм в община Елена бяха обсъдени по време на работна среща между народните представители от ГЕРБ-СДС Димитър Николов и Любен Дилов-син и кмета инж. Дилян Млъзев. Срещата бе по инициатива на Димитър Николов, според когото Елена, вече доказала се като предпочитано място за планински, еко- и кулинарен туризъм, е с потенциал и за предлагане на продукта конферентен туризъм.

Ако едно място е известно с един тип туризъм, по програма на ЕС могат да бъдат отпуснати средства за съпътстващ го, такъв, какъвто досега не е имало, сподели и Любен Дилов-син, който като народен представител от Бургаския избирателен район вече е работил по такава програма в някои от Черноморските ни общини.

Една от концепциите на ГЕРБ-СДС е за развитието на т. нар. климатичен туризъм през цялата година. Страната ни има неизползвани резерви в тази посока и места като Елена, Сандански, Кюстендил, Велинград са изключително подходящи. Предимство на Елена е и очарованието на класическата възрожденска архитектура и запазените традиции.

Резервите не се използват, защото в България всичко се е правило на парче. Разбираемо – след централизираната власт по времето на комунизма, когато всичко е минавало през ситото на някаква партийна целесъобразност, започна могъща децентрализация. А има неща, които не стават за децентрализация. Бранд „България” например трябва да има единно управление, не може всеки град, всяка област да си рекламира нещо си като България. Когато обединиш ресурсите на държавата в една посока - да се развиват и да се правят по-сериозни цели, се получава. Има неща, които държавата трябва да рекламира, акцентира Дилов-син.

По думите му, близката перспектива за Елена и за област Велико Търново като цяло е да се превърнат в предпочитано място за завръщане на българи от чужбина, защото в световен мащаб все повече хора търсят да живеят в автентична места, красиви, на които всичко им е достъпно благодарение на социалните мрежи.

Категоричната си убеденост, че неща като описаните ще се случат, макар и не лесно, заявиха Дилов-син и Димитър Николов. Въпреки загубените 2 г., загубените средства и най-вече загубената инерция. Особено в инфраструктурата.  

За да можем да имаме достъп до големите европейски средства, трябва да сме членове на еврозоната. А за да станем членове на еврозоната, трябва да се придържаме към фискална дисциплина, докато установим траен бюджетен дефицит под 3%. Ние, политиците, сами си го причинихме, но в една 10-годишна перспектива е абсолютната действителност, сподели Дилов-син. Според него, въпрос на време е Елена да стане едно от най-хубавите места, най-вече заради хората, които се завръщат.

Консолидираме усилия с местното ръководство по темата Община Елена да придобие управлението на държавни имоти с отпаднала необходимост, които могат да станат част от туристическата инфраструктура, допълни Димитър Николов. Само преди броени дни от парламентарната трибуна Николов попита служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев каква е визията на повереното му ведомство за съдбата на железопътната гара в Елена.

Повече от година мина от получения отказ държавата да прехвърли на Общината собствеността на недействащата гара. Липсата на редовно правителство попречи, но не отказа общинското ръководство и Общинския съвет от намерението им Общината да стане собственик на неизползваните недвижими имоти. 

Местната власт извървя всички стъпки от процедурата. До генералния директор на ДП „НКЖИ“, която управлява имотите частна държавна собственост, през юли 2019 г. е изразено желание от страна на Общината за безвъзмездно придобиване на имотите заедно с построените в тях сгради. В отговор в общинска администрация постъпва положително становище по процедурата от генералния директор на ДП „НКЖИ“.
Като обосновка за искането Общината посочва своите намерения сградите да бъдат използвани за нуждите на посетителски информационен център, към който да се изгради буферен паркинг за ползване от гостите на града, като по този начин се намали  трафикът и се реши отчасти проблемът с недостига на паркоместа в централната градска част.

ДП „НКЖИ“ и Министерството на транспорта дават положително становище за прехвърлянето на собствеността в полза на Община Елена.  Но на 9 март 2022 г. в Областната управа постъпва отрицателно становище от Министерството на транспорта, с което тогавашният министър Николай Събев отказва искането на Община Елена за придобиване на имотите с мотива, че железопътният транспорт става приоритетен за държавата и се обмисля създаването на бъдещ проект за възстановяване на жп линията Горна Оряховица – Елена. По този начин преписката е прекратена и имотите на бившата ЖП гара са оставени безстопанствени. А към днешна дата са в плачевно състояние.

В резултат на въпроса от Димитър Николов, Христо Алексиев препоръча на Община Елена отново да инициира процедурата, с която да й бъде прехвърлена собствеността върху железопътната гара. Служебният министър заяви готовността си да съдейства за реализирането на проекта на Общината и го определи като смислен.

Към момента съм разпоредил да се търси вариант поне за поддръжка на тази инфраструктура и на самата сграда. Смятам, че това е правилно и Министерството на транспорта и НКЖИ са отворени при едно последващо иницииране за прехвърляне правото на собственост от страна на Общината, тя да има позитивно развитие, каза от трибуната Христо Алексиев.

Доверието, което ми засвидетелстват жителите на община Елена, ме задължава да съм пряко ангажиран с проблемите им. Държавата трябва да направи всичко възможно, за да подкрепя смислените инициативи. Нужен е прагматичен, а не екстравагантен подход към проекти и изобщо като теми като тези, категоричен бе и днес Димитър Николов.


Ключови думи
Любен Дилов-син Димитър Николов инж. Дилян Млъзев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати