Четвъртък, 06 Юли 2023
            
Велико Търново Други

Курсанти от НВУ бяха гости на ученици в СУ „Вела Благоева“

  06.04.2023 14:24
Курсанти от НВУ бяха гости на ученици в СУ „Вела Благоева“

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ гостуваха в СУ „Вела Благоева“ и се срещнаха с учениците от 4 и 5 клас. Курсант-сержант Нанси Цонкова, курсант-сержант Мирослава Славова, курсант-сержант Илияна Илиева и двамата първокурсници курсант Петър Тенев и курсант Кристиан Йорданов разказаха на децата за първите мисии на България в Космоса. Обучаемите представиха пред малчуганите за двамата ни космонавти – за Георги Иванов, който е полетял в Космоса точно преди 44 години и е останал в историята с рекорда си на космонавт с най-спокоен пулс, както и за Александър Александров, който пък е успял да направи 59 експеримента, докато е бил на борда на космическата совалка.

И петимата курсанти са членове на космическия клуб „SPACE DIVISION", към катедра Национална и регионална сигурност, чийто ръководител е д-р Георги Баев.

„Вече за пета година правим тази презентация за Космоса и България и всеки път съм щастлив да видя изумените очи и на децата, и на учителите, когато им разказваме, че нашата толкова малка държава е всъщност шестата страна в света, която изпраща човек в Космоса и третата, която произвежда космическа храна“, обяснява д-р Баев, който е преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“. Той разказа на децата и за единствената българка Татяна Иванова, която в момента се подготвя в Американски университет заедно с още 20 млади астронавти и е много вероятно да стане третата българка, полетяла в Космоса, макар и като член на НАСА.

По време на срещата учениците хапнаха космическа храна, която е осигурена специално за презентациите на клуба „SPACE DIVISION“ от директора на Института по криобиология и хранителни технологии проф. Илияна Начева. Децата имаха възможността да опитат ягоди, сливи, праскови, пъпеш, боб с наденичка, грах, пилешка пържола, таратор, кисело мляко, кисело мляко с ягоди, мусака, телешко, пилешко с ориз и… сладолед. „Ако първият ни космонавт е излетял в Космоса с меню, съставено само от пет вида храни, вторият вече е излетял с 25 различни продукти във вакуум. Днес разнообразието е още по-голямо“, разказаха курсантите и обясниха на децата, че космическата храна преминава през процес, който се нарича лиофилизация или сублимационно сушене, което е процес на дехидратация. Храната има трайност до 5 години и от нея много често се възползват и алпинистите. Тя е подходяща и за хора в бедстващи райони./ сн. НВУ 


Ключови думи
НВУ СУ Вела Благоева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати