Вторник, 06 Юни 2023
            
Велико Търново Общество

СУ „Вела Благоева“ обяви Национален ученически конкурс по философия и история

  07.03.2023 13:27
СУ „Вела Благоева“ обяви Национален ученически конкурс по философия и история

 

Великотърновското Средно училище „Вела Благоева“ организира пети ученически национален конкурс по философия и история, който има за цел да провокира, мотивира учениците да изразят мисли и позиции по различните исторически, житейски и философски проблеми, да развият своето мислене, да опознаят себе си и историята, да изразят гражданска позиция. Определената за 2023 година тема е „Силата на духа“.

В комисията за оценяване на авторските текстове са проф. д.и.н  Милко Палангурски – преподавател в Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, проф. дн. Вихрен Бузов – преподавател във Философския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, проф. д-р Радослав Радев – преподавател във Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, доц. д-р Деница Узунова – преподавател във Философския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, д-р Катерина Данаилова – старши учител в СУ „Вела Благоева“ и д-р Ердинч Илхан – психолог в СУ „Вела Благоева“,  хоноруван преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

Рисунките ще бъдат оценени и класирани от педагогически специалисти от Средно училище „Вела Благоева“ и Анна Павлова, заместник-директор на СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново.

Конкурсът е в 3 групи. В първата са ученици от IV до VII клас, които могат да участват в надпреварата с рисунка на тема „Силата на българския дух“. Втората група е за ученици от V до VII клас, а задачата е разсъждение на тема „Силата на българския дух“ (Йордан Йовков). Третата група е за ученици от VIII до XII клас. Те се съревновават с есе на тема по избор – „Силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимия дух“ (Махатма Ганди), „Свободата е тази способност, която увеличава полезността на духа“ (Имануел Кант) и „Силата на българския дух“ (Йордан Йовков).

Оценките на участниците от XII клас могат да бъдат използвани при кандидатстване в специалностите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ вместо оценката от ДЗИ по български език и литература, като при балообразуването  се взема по-високата. Предложените есета ще бъдат оценявани от компетентни комисии с участието на университетски преподаватели и учители. Проверката е анонимна, като след оценяване се разкрива информацията за авторите.

Предварителната регистрация на учениците и техните ръководители се осъществява  до 19.4.2023 г. на следния линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSctdV4FtoPSff2gXkdCq2fMwRsHQFeP_8XUJrkwucsTZ9QccA/viewform

Разработките да бъдат изпращани на email:  [email protected]  с прикачен файл.

Рисунките, текстовете и есетата се изпращат в срок до 22.4.2023 г. на посочения имейл или принтирани на адреса на училището: гр. Велико Търново, ул. „Константин Паница“ № 1, СУ „Вела Благоева“, за конкурса.

Във всяка от трите възрастови групи се присъждат първа, втора и трета награда. По преценка на комисията може да бъде присъдена и по една поощрителна награда за всяка  група. Наградите се осигуряват от СУ „Вела Благоева“ и дарители./ сн. СУ "Вела Благоева"


Ключови думи
СУ Вела Благоева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати