Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

В СУ „Вела Благоева“ показаха на учениците въоръжение, характерно за българските земи от края на XVIII до средата на XX в.

  28.06.2022 15:24
В СУ „Вела Благоева“ показаха на учениците въоръжение, характерно за българските земи от края на XVIII до средата на XX в.

Офицерът от запаса полк. Евгени Пенчев от Националният военен университет „Васил Левски“ беше гост на СУ „Вела Благоева, където се проведе заключителното събитие по проект „Подкрепа за успех“. Полк. Пенчев и неговите „братя по оръжие“ Йордан Райков, който е член на клуб „Традиция“ и учител по история в гимназията и д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей и също част от „Традиция“, показаха на учениците въоръжение, характерно за българските земи от края на XVIII до средата на XX век.

„Най-популярно е оръжието от Национално-освободителното движение – кремъчни и капсулни пушки, оръжие от Руско-турската война. Децата успяха да се докоснат и до хладно оръжие от същите периоди. Показахме им и т. нар. саби от източен тип – калъчи или саби дамаскини, такива, каквито са имали Левски, Филип Тотю, Панайот Хитов и големите имена на българската революция“, разказва Йордан Райков.

Тримата реконструктори и пазители на българската история занесоха на децата и автентичните аксесоари към въоръжението от българското национално-освободително движение и от войните за национално обединение.

„Разказахме им и за униформите. Тук сме им донесли опълченска униформа и униформа от Втората световна война. Има и една униформа на 18 пехотен Етърски на Негово величество цар Фердинанд I полк, който е дислоциран в Търново и който през цялото си съществуване е един от шефските полкове в Българската армия, т. е. негов началник е Негово величество царят на българите“, допълва още учителят по история, докато полк. Евгени Пенчев и Илия Вълев помагат на малчуганите да облекат някоя от униформите и да подържат за малко оръжие, каквото са носили великите български революционери.

Ученици от девет училища участваха в заключителната среща по проекта. Освен домакините от СУ „Вела Благоева“, в празника се включиха и ученици от Професионалната гимназия по моден дизайн, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов“, СУ „Г. С. Раковски“, СУ „Владимир Комаров“, ОУ „Васил Левски“ в Леденик и ОУ „Петър Берон“ в Дебелец.

„От три години работим по този проект и сега домакинстваме финалното събитие, в което за децата бяхме подготвили различни дейности – игри по български език и литература и математика, исторически музей на открито, спортни игри, еко игри и кратък концерт, в който участваха деца, посещавали групи за занимания по интереси“, обяснява зам.-директорът на СУ „Вела Благоева“ Зорница Вичева./ сн. НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
СУ Вела Благоева НВУ Васил Левски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати