Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

СУ „Вела Благоева “ празнува

  23.05.2022 13:25
СУ „Вела Благоева “ празнува

Празничен е днешният ден за СУ ``Вела Благоева``. Великотърновското училище почете патрона си, но направи и нещо много повече – създаде за своите възпитаници истински спомен.

И тази година СУ ``Вела Благоева`` спази традицията си празникът да започне с шествие в кв. ``Бузлуджа``. Начело на него бе духовият оркестър на Националния военен университет ``Васил Левски``. Шествието мина по централните улици на квартала и накара мнозина от срещналите го да се усмихнат и да се върнат в своите си ученически години.

После веселбата продължи в двора на училището. Тона зададе вокалата група на СУ ``Вела Благоева`` с всеучилищния химн ``Върви, народе възродени`` и стихотворението ``Кирил и Методий`` от Асен Разцветников, а щафетата поеха малки хоротропци.

Така децата и техните учители показаха, че пазят приемствеността между поколенията.

Към колегите си, учениците и техните родители се обърна директорът Ангел Янчев.

Янчев съобщи новината, че от следващата седмица училището ще има нова придобивка – по решение на Ученическия съвет в двора ще бъдат монтирани поставки за велосипеди.

Директорът анонсира и друго – утре, навръх 24 май, веднага след общоградските тържества, пред сградата на Факултета по изобразително изкуство, ще бъде открита съвместна изложба "Нарисувай ми България, нарисувай ми Македония", заедно с 12 гости от ООУ "Исмаил Кемали" - Скопие. В инициативата взимат участие 83 деца от СУ ``Вела Благоева``, а в изложбата са включени творбите на Денислав Маринов от 3.в, Дея Златева от 6.б, Ивета Стефанова от 10.а, Лилия Щерева от 4.а, Михаел Михов от 6.а, Николай Райков от 3.а, Преслава Хубанова от 6., Виктория Обрешкова от 8.а, Виктория Стоянова от 6.в и Йоана Бенова от 7.в. Те и всички участници получиха аплодисментите на своите съученици.

Специални благодарности Янчев изказа към Националния военен университет заради това, че вече за четвърти път е част от празника, и на Полицията за блестящата организация на движението и цялостното обезопасяване на събитието. 

Най-впечатлени от случващото се, разбира се, бяха първолаците, които заедно с каките и батковците пожелаха ``Да живее България!``.

Възгласите се пренесоха и в Музея на открито, който днес бе разположен в двора на училището.

Гостуването му бе съвместна инициатива на ръководството на училището, великотърновския клон на Национално дружество ``Традиция`` и Регионалния исторически музей. Йордан Райков, който е и преподавател по история в СУ ``Вела Благоева``, д-р Илия Вълев и Йончо Боянов представиха различни оръжия от времето на хайдушкото движение до Втората световна война, оригинални аксесоари, ордени, медали.

Голямата атракция за децата бе възможността да облекат военни униформи и по този начин пряко да се докоснат до славната българска история. 

Празникът бе заснет от Училищната телевизия.


Ключови думи
СУ Вела Благоева патронен празник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати