Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

НВУ „Васил Левски“ чества 20 г. от създаването си

  14.06.2022 15:04
НВУ „Васил Левски“ чества 20 г. от създаването си

Премиерът на България Кирил Петков уважи тържеството по случай 20-та годишнина от създаването на Националния военен университет „Васил Левски“. Сред официалните гости, пристигнали специално за празника, бяха още министърът на образованието акад. Николай Денков, ген.-лейтенант Цанко Стойков, зам.-началник на отбраната, ген.-лейтенант Любчо Тодоров, съветник на президента по военна сигурност, областният управител Людмила Илиева, кметът на Община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, бивши началници на Военния университет, народни представители, кметове на общини-партньори на НВУ.

Празничният ден започна с богослужение в храм „Свети Седмочисленици“, отслужено от Негово високопреосвещенство митрополит Григорий и продължи с военен ритуал по поднасяне на цветя на Паметника на възпитаниците и паметника на Васил Левски. След това премиерът на България Кирил Петков прие тържествения строй на офицерите и курсантите.

„Началото на историята, която днес имаме честта и ние да пишем, започва преди 144 г. Тогава, през 1878 г., когато още не е било свикано Учредителното събрание, възниква Военното училище. Не с някаква имагинерна цел, а именно, за да бъде свикано Учредителното събрание и за да я има днес държавата и държавността. Защото смисълът на армията е в защитата на държавността.

През годините Военното училище претърпява различни трансформации според потребността на Българската армия и държавата. И така до 2000 година, когато правителството на Република България прави поредната промяна и решава да създаде Националния военен университет“, каза в словото си началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. След него към офицерите, преподавателите, курсантите, студентите и всички гости се обърнаха кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-началникът на отбраната, ген.-лейтенант Цанко Стойков, от името на президента - ген.-лейтенант Любчо Тодоров, министърът на образованието акад. Николай Денков.

Премиерът на България Кирил Петков връчи икона на свети Георги победоносец на началника на НВУ. От своя страна бригаден генерал Маламов подари на Петков почетен знак на университета и книгата „Пагони във властта“ на полк. доц. д-р Марко Златев. Почетен знак и книга получи и министърът на образованието акад. Николай Денков.

По време на тържествения ритуал бяха връчени почетни грамоти на изявени личности, допринесли за създаването и развитието на НВУ. Почетния знак на НВУ получиха и всички курсанти от отбора по специализиран ръкопашен бой, които достойно защитиха честта на Военния университет в „България търси талант“. Техният ръководител майор Емил Стоичков беше награден със Знак за значим принос.

В празничния 14 юни Академичната награда „Трети март“ получи и курсант старшина Мадлен Пенева. Кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов й връчи отличието - позлатена настолна реплика на Арката на генералите и нагръден знак./ сн. НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
НВУ Васил Левски създаване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати