Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Спорт

Нова стена за алпийско катерене е изградена в НВУ „Васил Левски“

  24.04.2022 13:24
Нова стена за алпийско катерене е изградена в НВУ „Васил Левски“

Нова стена за алпийско катерене има изградена в Националния военен университет „Васил Левски“. Съоръжението, което курсантите и кадетите използват за алпийската си подготовка, е на закрито и е единствено по рода си в Българската армия.

„Стената е изградена в учебния център по катерене. Висока е 10,5 метра и има четири маршрута, благодарение на което курсантите могат да упражняват тук катерене на права стена, катерене на надвес, катерене във винкел или в ъгъл и катерене по външен ъгъл. Разположението на различни хватки позволява различни трудности при самото катерене. Освен стената, тук има изградени и две рапелни трасета. На тях става спускане по въже по способа рапел със съответното оборудване“, обяснява подп. Ивайло Нешев, ръководител на учебно място за трудни участъци от местността.

Базовата алпийска подготовка, която курсантите преминаха, е част от занятието им по оцеляване в природата. В рамките на два дни момчетата и момичетата трупаха умения за лов и риболов, за преодоляване на водна преграда, разпалване на огън, връзване на възли и построяване на заслон. В един от учебните центрове бъдещите офицери се учиха да разпознават растенията, които биха могли да им послужат за храна.

„Това е първият етап и уменията, които курсантите придобиват сега, ще им бъдат нужни, когато дойде време за тактическото оцеляване, което се провежда в пети курс. При оцеляването сред природата курсантите преминават през определени центрове, за да се научат как в полеви условия могат да си осигурят храна. Затова те сега тренират да правят примки и капани за различни животни, да ловят риба с подръчни средства“, обяснява полк. доц. д-р Милен Иванов от катедра „Специализирана подготовка“.

Курсантите се учиха да подреждат и палят различни видове огън, за да могат да приготвят храната, която са успели да си осигурят. Упражняваха се да си направят сал от това, което природотата около тях може да им предложи, когато се наложи да преодоляват водно препятствие. „Важно е да могат да подредят и защитят имуществото си, за да остане то сухо, а те да преминат успешно до другия край на водната преграда. Част от подготовката им включва и умение да си построят различни видове заслони, за да има къде да нощуват“, уточнява полк. Иванов и допълва, че в занятието, като ментори на първокурсниците, участват и курсанти от по-горните курсове./ сн. НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
НВУ Васил левски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати