Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

НВУ „Васил Левски“ подкрепя кампания за изграждане на паметник на загиналите български военни в Ирак

  30.04.2022 08:20
НВУ „Васил Левски“ подкрепя кампания за изграждане на паметник на загиналите български военни в Ирак

Националният военен университет „Васил Левски“ подкрепя кампанията на фондация „За загиналите военнослужещи в мисията в Ирак“ за набиране на средства за изграждане на паметник „На загиналите български военнослужещи по време на мисията в Ирак – IRAQI FREEDOM (2003-2008)“. Инициативата за това е на клуб „Ирак и участници в мисии“ към Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и, за да бъде реализирана идеята, е създадена и фондация.

Паметникът ще бъде изграден в София и теренът за него вече е определен. Приет е и идеен проект на паметника, който максимално отразява условията, при които са загинали български военнослужещи, далеч от националните предели, на територията на Ирак. За да стартира реализацията на проекта са нужни финансови средства. Ако в края на дарителската кампания събраните пари са повече от необходимите, те ще бъдат предоставени на фондация „Деца на Българската армия“.

„През 2023 г. се навършват 20 г. от началото на участието на Българската армия в международната операция за поддържане на мила и следвоенното възстановяване на Ирак - IRAQI FREEDOM (2003-2008). В тази операция загубиха живота си 13 български военнослужещи. Отдавайки го, те се записаха в най-новата ни история, отстоявайки националните идеи и отговорности. Тази всеотдайност следва да бъде пример за подражание и всички ние, като граждани на Република България и служители на Министерството на отбраната им дължим нашата признателност“, се казва в писмото, разпространено от членовете на Управителния съвет на фондация „За загиналите военнослужещи в мисията в Ирак“.


Ключови думи
НВУ Васил Левски Ирак
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати