Четвъртък, 06 Юли 2023
            
Горна Оряховица Други

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище представи иновативен предмет на среща с още три училища от Северна България

  06.04.2023 14:17
ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище представи иновативен предмет на среща с още три училища от Северна България

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище беше домакин на среща между четири училища за обмяна на опит по Националната програма „Иновации в действие“. Гостите – учители и ученици от ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ - село Селановци, обл. Враца, ОУ „Христо Ботев“ - Садина, обл. Търговище и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - с. Морава, обл. Велико Търново, се запознаха с иновацията, прилагана за втора учебна година в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище. Иновацията е свързана с въвеждането на нов учебен предмет „В света на емоциите“, включен в Раздел „В“ на учебните планове за 2, 3 и 4 клас. На срещата за обмяна на опит присъства и Бонка Долчинкова от РУО - Велико Търново като одитор на иновативния проект.

Емоционалната интелигентност е нашата способност да разпознаваме емоциите в нас самите и в другите и да използваме това знание, за да насочваме в правилна посока нашите мисли и нашето поведение. Тъй като емоционално интелигентните хора общуват по-добре с другите и са по-състрадателни и изпълнени с емпатия, те са и по-успешни в живота, сравнени с останалите. Ето защо е повече от необходимо и изключително важно да се говори за емоционална интелигентност още в началната образователна степен.

Гостите наблюдаваха два учебни часа, съответно в 3 и 4 клас, съобразно учебната програма за съответния клас по иновативния предмет. Темата на заниманията в 3 клас бе „Почуда – игра на асоциации”, а в 4 клас - „Стрес напусни!  - тренинг за контрол над стреса”. Преподавателката Инна Василева, която е с първа специалност „Психология“, запозна присъстващите с постигнатото до момента, относно целите на проекта. „На първо място се стремим учениците да усвояват и разширяват знанията си за своя емоционален свят, да се самонаблюдават, поставяйки се в реални житейски ситуации. Обобщавайки и систематизирайки наученото, те постепенно изграждат емоционална култура, усвояват система от правила за начин на живот, съобразен с индивидуалните особености на всеки от участниците в общуването“, сподели младата учителка.

През следващата учебна година ще бъде издадено и Методическо ръководства за учителите от страната, които желаят да въведат тази иновация в своите училища.


Ключови думи
ОУ "Ив. св. Кирил и Методий" Поликраище
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати